Frilandsmuseet.dk Nr. 61
Vægge i overhvidtet bindingsværk. Nordsiden beklædt med rør for at forhindre slid fra regn og vind. Husets midterste fem fag fra 1694. Senere udvidet flere gange indtil ca. 1870. Taget er stråtækt.
Værkstedet i nordlængen med tøndebåndsmageren på snittebænken
Et landhåndværkerhus
Dobbelthuset er indrettet som i 1870-erne, hvor der boede to familier. Beboerne havde et beskedent dyrehold på 1 tdl. jord med en enkelt ko, grise og fjerkræ.
Nordlængens beboere levede af at fremstille river, skafter, træskeer, tøndebånd og andre mindre træredskaber. Desuden flettede de kurve. Varerne blev solgt på lokale markeder.
I skorstenen ses en tremmebakke til tørring af frugt. En af Sydsjællands specialiteter var frugtdyrkning. Det meste af frugten blev gennem opkøbere afsat til bl.a. København. Beboerne tjente også lidt penge på at stange ål.
I Sydlængen boede en hjulmager med familie. Hjulmageren lavde ikke bare hjul, han fremstillede arbejdsvogne og kørevogne til de lokale bønder. Foran værkstedet ses en savgrav, hvor større stammer blev savet til planker. I savgraven var der to mænd på en gang - en til at styre saven, og en til at trække den.
Hjulmageren lavede selv de fleste møbler i huset. Han var også glarmester, og hans glaskiste til at transportere rudeglas står i værkstedet.
Huset blev opført i 1694 til en soldat, og var oprindeligt fæstehus. I 1808 blev det købt til selveje.
Erhvervet af Frilandsmuseet 1944. Åbnet 1960.