madABC.dk

Maling - bland selv naturmaling

Print denne opskrift (Ctrl + P)Tip en venFacebook
Naturlig maling bliver mere og mere populær og det skyldes ikke kun ønsket om at tænke miljørigtigt. Nogle af de gamle malinger holder mindst lige så godt som moderne akrylmaling. To af de gamle opskrifter på naturmalinger er nu blevet afprøvet på udendørs træværk, nemlig maling baseret på blod og maling med kærnemælk.
Okseblod eller hjorteblod giver en glimrende maling. Men nogle synes, det er lidt ulækkert at male med blod. Til gengæld er det slidstærkt. Der ligger et gammelt hus i Ærøskøbing, hvor en yderdør blev malet med rent okseblod. Døren har holdt siden 1690, beretter arkitekt Søren Vadstrup fra Raadvad, Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk.
Søren Vadstrup har samlet 20 opskrifter i en pjece - bl.a. opskrifter med sæbe, æg, ost, melklister af rug og hvede samt linolie, der blandes med farvepigmenter.
Pjecen er blevet til efter et større researcharbejde, som blandt andre konservator Lars Vester Jakobsen fra Den Gamle By i Århus står bag. Og det var i elvte time - opskrifterne fandtes nemlig ikke på skrift. Kun samtaler med ældre fagfolk afslørede recepterne. Blandt andre har en gammel malermester berettet, at han som lærling i starten af dette århundrede blev sendt ud på en gård, hyor to nyfødte kalve måtte lade livet.
Straks efter blev blodet pisket og blandet med læsket kalk og farvepulver. Og så blev han ellers sat til at male alt det udendørs træværk. Efter års forløb så jeg atter de blodmalede porte. Og farven var hverken særlig medtaget eller falmet, fortalte han mange årtier senere til forskerne.
Man kan ikke sige, at malerarbejde er bedre i dag end for 200 år siden. Vi er bedre til nogle opgaver, dengang var man bedre til andre. De gamle malingstyper har større æstetiske værdier, fx kaster gammeldags kalkmaling lyset anderledes tilbage end plastmaling. Og det giver en smukkere, dybere farveintensitet.

Maling af blod
Maling af okseblod er blank, vejrfast og smitter ikke af. Den tørrer på et par timer og kan anvendes til træ inde og ude.
Frisk okseblod eller fx hjorteblod kan anvendes uden tilsætning af farvepigmenter. Det giver en laserende mørk, rødbrun farve. Sørg for at piske det friske blod godt og si de koagulerende klumper fra, inden det påføres med kost eller pensel.
Du kan vælge at tone blodet. Men så bør du bruge mørke farvepigmenter, fordi blodet slår skjolder i lyse farver. Farvepigmenter kan købes hos større farvehandlere eller i forretninger, der handler med kunstner artikler. Et kilo farvepigment koster fra 25 kroner og opefter. Bruger du farvepigment, skal blodet fortyndes med vand eller kalkvand i forholdet 1:1. Som alternativ kan du blande lidt linolie i blodet.
Husk at søge Veterinærdirektoratet om tilladelse, inden du begynder at bruge blod i malingen.

Maling af mælk
Kærnemælks-maling er halvmat og smitter ikke af. Brug den på puds-vægge, grundpapir, gipsplader og træ - udendørs på uhøvlft træ eller puds. Tørretid: ca. 1 time. Mælk holder ca. 15 år .
Rør først bindemiddel op af en del linolie og to dele kærnemælk. Tilsæt 20-25 gram hjortetaksalt pr. liter bindemiddel. Hæld en smule af dette bindemiddel i farvepigmentet, indtil du har en pigment-pasta. Tilsæt yderligere bindemiddel og rør grundigt rundt. Når malingen har en passende konsistens, er du nødt til at afprøve malingen. Den skal være nem at arbejde med og samtidig være dækkende. Er den stiv at arbejde med, tilsættes mere bindemiddel. Er den ikke dækkende, tilsættes mere pigment-pasta.
Farvepigmenter kan købes hos større farvehandlere eller i forretninger, der handler med kunstner-artikler. Det koster fra 25 kroner og opefter for et kilo.
Du kan tilsætte jernvitriol (100 g/liter) for at hindre algevækst på træet, men kun til mørke farver, da jernvitriol ruster. Ved lyse farver benyttes zinkvitriol eller atamon.
Opret din egen samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering (2 stemmer)
Siden er blevet set 1178 gange.

Kommentarer

Navn*:
E-mail*:
Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
Kommentar*:
2004-10-2014 19:58:38 Benny Skovbon
Jeg vil gerne vide hvor man kan købe farvepigment fra 25,00 kr. pr. kg.? Jeg vil også gerne vide hvorfor man skal kontakte veterinærdirektoratet, for at male med blod? Venlig hilsen Benny Skovbon.

Leksikon Leksikon Reparation af gamle møbler Reparation af gamle møbler Restaurering af malerier Restaurering af malerier Rensning af ædle metaller Rensning af ædle metaller Reparation af bygninger Reparation af bygninger Gør det selv Gør det selv Udendørs Udendørs Gode råd Gode råd
Gamle huse Gamle huse Heraldik Heraldik Gamle biler Gamle biler Gamle skibe Gamle skibe Knob og knuder Knob og knuder Mønter Mønter Galleri Galleri

Nyt design

antikABC.dk har fået et nyt design - vi håber I kan lide det.

TAGS

Gode tilbud til dig

Fodspor
Feedback
Tip en ven