Logo

Restaurering af gamle rammer

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Med mange gamle billeder følger der ofte tilsvarende gamle rammer. Udgiften til en ny indramning med en lignende bred og ornamenteret ramme kan i dag overstige selve billedets værdi, eller i hvert fald blive til mere, end hvad man er villig til at betale. Alternativet vil så være at restaurere den originale ramme, så den kommer i en passende stand.
Kunsten at restaurere billedrammer og forgylde dem igen kan i sig selv give stof til en hel bog, og det er kun få billedreparatører, der enten har tid eller kendskab nok til at kunne udføre et førsteklasses, professionelt arbejde på dette felt.
Ikke desto mindre er det faktisk muligt for amatører at restaurere gamle rammer, så de når op til en rimelig standard, ved hjælp af forholdsvis enkle metoder og let tilgængelige materialer. Undersøg rammen. Hvis det er en ramme med træudskæringer, er den værdifuld og restaureringen af den bør overlades til en ekspert. De fleste rammer er imidlertid lavet af gips på en trægrund, og her ser man ofte, at nogle gipsstykker mangler eller sidder løst.

Trin 1:
Allerførst bør reparatøren forsigtigt fjerne eventuelle løse gips stykker og sikre sig, at alle støv- og snavs partikler bliver renset af på både ramme og de løse gipsstykker. Disse stykker kan derefter limes på igen i deres gamle position med PVA snedkerlim. Mens limen tørrer, må stykket fastholdes på rammen. Cellotape eller gummibånd kan bruges til dette formål. Kontroller gipsstykkets placering, efter at det er blevet fæstnet til rammen. Hvis det er et langt stykke, er det bedst at fæstne det i begge ender og på midten.

Trin 2:
Små partier, der mangler på gipsdekorationen, kan næsten altid genskabes ved at udfylde det tomme sted med modelgips eller med et af de materialer, der omtales senere. Modelgipsen (svinder ikke meget ved tørring) kan næsten modelleres til sin endelige form med en våd kniv. Når den er tør og hård, kan man arbejde videre på den endelige udformning med en skalpel eller en cutter.

Trin 3:
Man kan benytte adskillige andre metoder, når større partier, hvor der mangler gips, skal repareres. De fleste professionelle plejer at lave en afstøbning med modellervoks af et intakt parti på rammen.
Læg først et lag fedt - for eksempel vaseline - på det uskadte parti for at gøre det lettere at fjerne afstøbningen senere. Opvarm derefter modellervokset ved at bearbejde det med hænderne, til det får en passende konsistens. Pres det hårdt ned på partiet, der skal støbes, og sørg for, at det dækker et areal, der er ca. 25% større i hver ende. Modellervokset bør have en tykkelse på mindst 2,50 cm over partiet, der skal kopieres. Det hele anbringes derefter på et køligt sted i nogle timer, indtil det føles hårdt.

Støbeformen af modellervoks kan nu fjernes, men det må ske med yderste forsigtighed, for hvis den beskadiges på dette trin, må man begynde helt forfra igen. Smør olie på støbeformens inderside med en lille malerpensel. Som regel bruger man en spids pensel til de små partier, som er vanskelige at nå ind i, og en lille, flad pensel til større partier.
Til sidst fyldes støbeformen med en ret tynd gipsblanding (konsistens som fløde). Man kan også bruge Polyfilla i pulverform eller lignende materiale. Når gipsen er hård, fjernes støbeformen fra gipsafstøbningen.
Afstøbningen kan nu pudses til, så den passer ind i hullet, og limes derefter fast i den rette position.
Se nu efter, om der er uregelmæssigheder eller huller, og reparer disse, enten ved at rette efter med en kniv eller at fylde ud med mere gips.

Trin 4:
Når de stykker, der mangler på rammen, er enkelt udformede, kan det være enten upraktisk eller unødvendigt at lave afstøbninger af de stykker, der skal genindsættes.
Hvis partiet, der skal udfyldes, er temmelig stort, vil det undertiden kunne lette arbejdet, hvis der laves en »ru underflade«, som kan binde udfyldningsmassen. Nogle få fine stifter er tilstrækkeligt.
I dette tilfælde kan de manglende dele genskabes ved at lægge et passende materiale - f.eks. spartelmasse, plastisk træ eller en tyk gipsblanding direkte ned på det tomme parti. Husk, at mange af disse udfyldningsmasser, især de, der er blandet med vand, vil svinde ind under tørringen, og du bør derfor tage dette med i beregningen. Tildan massen, mens den er våd, i en rå udgave af den endelige udformning, skær og skrab mønsteret ud med et skarpt knivsblad og slut af med fint sandpapir, når det er tørt. Når massen er helt størknet og endeligt udformet, skal den dækkes med et tyndt lag gips eller lim. Her kan bruges snedkerlim, let fortyndet. Dette vil forhindre, at farven, der lægges på senere, vil blive opsuget af udfyldningsmassen.

Trin 5:
Arbejdes der med en forgyldt ramme, skal hele rammen sandsynligvis have en ny forgyldning, da du formentlig ikke vil være i stand til at finde en gylden nuance, der helt svarer til rammens oprindelige.
Det første, der skal gøres, er at rense rammen fuldstændig for snavs og fedt. Her skal bruges mineralsk terpentin, som påføres med pensel, især når det drejer sig om ornamenterede rammer. Lad terpentinen tørre helt, før du fortsætter arbejdet. Læg derefter med stor omhu et lag voksbronze, flydende eller i pastaform. »Treasure Gold« eller »Goldfinger«, som fås i mange gyldne nuancer, kan bruges her. Sørg for, at laget bliver så jævnt som muligt, og hvis du finder det nødvendigt, kan du lægge endnu et lag over det første. Når lagene er tørre, vil en let polering med en blød klud fremkalde en fin glans.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (24 stemmer)
Siden er blevet set 13.377 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1299721-08-2020 15:03:26 Hanne
Er der nogen der ved, hvor jeg kan man købe voksbronze Goldfinger?
1251105-12-2018 19:02:48 Christian
Hej - jeg har købt et dejligt maleri med en 'guld'-ramme der ikke rigtigt passer til maleriet. Hvordan kan jeg dæmpe guld-skinneriet ned ? Mat spraylak ? Strygning med melklister ? Det skide guld tager helt pusten fra et dejligt stille maleri ! Mh Chr
426-08-2014 21:01:35 Susanne Ullström
Det er ikke muligt at udskrive hele siden om restaurering af guldrammer - dermed bliver informationen desværre ubrugelig.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?


Effektiv reklame - klik her