Logo

Hvepseplage

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
En hvepseinvasion kan ødelægge glæden ved sommeren - men udryddelseskampagner skal overvejes nøje.

Når hvepse tager mad og insekter, er det for at fodre larverne i boet. Hvepsenes spiserør er nemlig for smalt til fast føde. Til gengæld afgiver larverne et sukkersekret, som er det, hvepsene lever af.
Sidst på sommeren er der næsten ingen larver så hvepsene sulter - det er derfor, de bliver så aggressive.
Hvepse har en glat brod, så de kan stikke flere gange. Det er bien, der har modhager på brodden, så den bliver siddende i offeret.
Der findes også jordhvepse, som bygger bo i jorden. Pas på dem - de kan flyve direkte op i buksebenet, hvis du kommer for tæt på boet.
Statens Skadedyrslaboratorium kan hjælpe med skriftlig vejledning om bekæmpelse af hvepse, Professionelle hvepse-udryddere findes på de gule sider under skadedyrsbekæmpelse.
Hvepsenes gift er beslægtet med slangegift. Trods smerten er stik dog sjældent farlige, da det drejer sig om meget små mængder gift. Hav antihistamin-piller liggende, hvis nogen skulle blive stukket. Bliver man dårlig af stikket, så bevar roen, men kom hurtigt på skadestuen.

Hvepse er drønirriterende, men de er nyttedyr, uden dem ville vi have problemer med fx fluer, myrer og bladlus. Man kan endog købe snyltehvepse, som tager sig af forskellige slags lus og dør, når jobbet er gjort.
Vi har hørt en del om hvepseproblemer og deres løsning, men du skal ikke kaste dig ud i lystmord pa hvepse, medmindre de virkelig udgør et problem, For eksempel hvis de har bygget bo under tagudhænget, i huset eller tæt på i haven.
Før du går i gang, bør du dog tage nogle forholdsregler. For eksempel er der ret stor risiko for at blive stukket - hvepse ser ikke med milde øjne på forsøg på så meget som at nærme sig boet.
Det er bedst at udrydde hvepse om aftenen/natten. De fleste hvepse går til ro i boet, når det bliver mørkt. Der er dog ingen garanti for, at der ikke er nogen ude på natterov. bl.a, de store hvepse, som er ret sjældne, er også aktive om natten - her er det klogt at tilkalde professionel assistance, fordi deres stik er farligere.
Er boet tilgængeligt, og vover du pelsen, så vær forsigtig, Den mindste rystelse alarmerer beboerne, som straks går til angreb - også i mørke!
Kan du ikke komme til boet, må du gribe til gift-pulver, Læg pulveret ved hvepsenes indflyvning til boet, så bærer de det med sig ind i boet, så alt - også larverne - dræbes. Metoden skal muligvis gentages nogle gange. Sørg for, at børn og husdyr ikke kan komme i nærheden af pulveret. Sidder boet i forbindelse med en udluftning til emhætten, skal du passe på, at pulveret ikke spredes til køkkenet.
Hvis du vil på hvepsejagt, så tag tykt tøj og handsker på. Hæng for eksempel et barnevognsmyggenet over en stråhat med bred skygge, så hvepsene ikke kan komme til at stikke ansigt og hals.

Er man plaget af hvepsebo i sommerhuset, fx på loftet, kan man hænge nogle mølkugler på de plagede steder. På den måde kan man være fri for hvepse i årevis.

Vil du undgå hvepse og bier som ubudne gæster ved bordet, så klip den øverste tredjedel af en stor plastflaske, Hæld honning eller andet sødt i den nederste del af flasken og sæt den øverste del - uden låg - ned i med flaskehalsen nedad, Sæt delene sammen med tape, Så flyver dyrene ned til honningen og kan ikke komme op igen, Anbring en eller to flasker på strategiske steder - gerne der, hvor hvepsene holder til. Og husk, at det skal være inden, frokosten kommer på bordet.

I eftersommeren, hvor hvepsene er aggressive, kan det være svært at komme til at sprøjte hvepsebo uden at blive angrebet. Løs problemet ved at sætte insektsprayflasken i fugepistolen, fastgøre den med elastikker og lægge fx en stor mønt op, hvor fugepatronens spids plejer at være, Fugepistolen kan forlænges med et to meter langt skaft ved hjælp af en bolt gennem ophængningshullet i håndtaget. Når man presser fugepistolens stempel fremad, aktiveres sprayen, og det bliver den ved med at være, til man udløser trykket på stemplet, Man kan altså spraye hvepseboene i sikker afstand.
Det er sikrere at spraye hvepse på afstand, men ikke 100 pct.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (8 stemmer)
Siden er blevet set 4.260 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her