Logo

Boulle-arbejde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
den berømte franske ebenist Andre Charles Boulle (1642-1732) videreudviklede den ældre marketteriteknik til det, vi i dag forstår ved b.
Marketteriet stammede fra Italien, hvor det kendtes i senmiddelalderen, og såvel tyskere som hollændere havde arbejdet med det, førend det blev populært i Frankrig.
Boulle klæbede to plader af forskellige materialer sammen, f.eks. messing og skildpaddeskal, derpå limede han et stykke papir, hvor det mønster, han ønskede at arbejde med, var tegnet på som øverste lag.
Med stor forsigtighed gennemsavedes pladerne nu således, at mønster stykkerne kom hele ud, og når det var sket, skiltes pladerne atter fra hinanden, papiret fjernedes, og de udsavede brikker separeredes i enkelte lag.
Når man nu nedlagde messingbrikkerne i skildpaddepladen, opnåede man det, der kaldes premiere-partie, medens det modvendte - skildpadde i messing - benævnes contrepartie. Dette marketteri limedes så på blindtræet, der i Boulles møbler normalt var eg. Det lod sig dog gøre at pryde den halvgennemsigtige skildpaddeskal ved at lægge grøn eller rød folie under den, så den antog en stærk farvetone. Foruden de nævnte materialer brugtes tin, elfenben, perlemor, kobber m.m., og metallerne kunne prydes med smukke graveringer. Ibenholt hørte til de træsorter, som fineredes på blindtræet sammen med det særprægede marketteri, og til beslag blev der normalt brugt støbte lueforgyldte bronzer.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.207 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her