Logo

Kalk

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kalk i oldtiden drikkekar af ler, bronze, sølv el. guld; i den kristne kirke nadverbæger og råmaterialet kridtsten, kalk, kalksten; calciumcarbonat

Illustration: 1. romansk omkring 1200, 2. og 3. gotiske 1475-1550, 4. renæssance 1581, 5. bukkelkalk 1555, 6. detalje fra skaft på romansk k. 1200-A., 7. mestermærker og guldsmedeinitialer på k., 8. barok k. 1677,9. empire. 1833.

 

kalk (af latin calix, bæger) bæger til altervin; i middelalderen ofte af ædelmetal, bevarede kalke mest forgyldt kobber. Består af: fod, skaft med knop: nodus og skål: cuppa. Romansk kalk: kugleformet knop; gotisk med længere skaft, knop med bosser og 6-pasinddelt fod med polygonalt omrids. Efter 1450 igen rund fod, pære- eller ægformet skål. I barok vokser skålen i størrelse og får medaljonrelieffer.


Kalk (græsk kalux), i oldtiden drikkekar af ler, bronze, sølv el. guld; i den kristne kirke nadverbæger indeholdende altervinen.
Bæger til altervin, oftest af guld ell. sølv, men findes også fra den romanske tid i tin og forgyldt kobber. Følger formmæssigt de forskellige stilarter op gennem tiden. Ofte rigt smykket med emalje og ædelstene.

og

Et ret upræcist udtryk for tre meget forskellige materialer.
1) Råmaterialet kridtsten, kalk, kalksten, i virkeligheden calciumcarbonat (CaCO3), der anvendes til at brænde "kalk" af.

2) Den brændte og læskede (vandpåfyldte) kridtsten. Bør i stedet kaldes læsket kalk, luftkalk eller calciumhydroxid (Ca(OH)2).

3) Blanding af læsket kalk og vand, der anvendes til at overfladebehandle murværk med. Bør i stedet kaldes hvidtekalk eller kalkfarve, hvis der er blandet farvepigmenter i.

 


 


Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.824 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her