Logo

Gulve - bræddegulve

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Når man udskifter enkelte beskadigede gulvbrædder, vil de nye brædder ikke passe fuldstændigt ind - de er ofte lidt anderledes i størrelsen, de ser mere flade og glatte ud, og de vil have en anden farve, uanset hvad man gør ved gulvet. Hvis de gamle gulvbrædder er beskadigede på flere forskellige steder, kan det være bedst at udskifte dem alle sammen med nye. Disse nye gulvbrædder kan enten have lige kanter eller være pløjede, dvs. have fjeder og not; teknikken for at lægge disse typer er næsten den samme. Hvis de pløjede brædder skal fremstå nøgne, kan man anvende skjult sømføring til at fastgøre dem til gulvbjælkerne på samme måde som for laminatgulve; i så tilfælde er det ikke nødvendigt at fastspænde dem. Gulvbrædder fås i flere forskellige bredder og tykkelser. Den korrekte tykkelse afhænger af afstanden mellem bjælkerne; bredden angår kun gulvets udseende. Brug størrelsen af de gamle gulvbrædder som vejledende. Udgangspunktet vil, når alle de gamle gulvbrædder (og fodpaneler) er fjernet, være de blotlagte gulvbjælker. Undersøg bjælkerne nøje for skader, og vær sikker på, at de er lige. Beskadigede sektioner udskiftes og svage sektioner forstærkes, inden arbejdet påbegyndes.

Inspektionsluger
Under bræddegulve i stueetagen findes der altid rør og elektriske ledninger. På steder, hvor der findes samlinger eller forgreningskasser, bør man lave en inspektionsluge et kort stykke gulvbræt, der er fæstnet ved hjælp af skruer - af hensyn til de fremtidige adgangsforhold. I forbindelse med pløjede gulvbrædder skæres den nederste halvdel af noten af, således at brættet let kan løftes.

Når der lægges nye gulvbrædder har man en ideel chance for at isolere gulvene. Den nemmeste måde at gøre dette på er at klipse et net fast på gulvbjælkerne og lade det falde ned i U-facon mellem dem. Dette net bruges til at understøtte ruller af loftsisoleringsmateriale, der skubbes ned mellem bjælkerne. Materialet burde i forvejen være af en størrelse, der passer ned mellem bjælkerne - hvis dette ikke er tilfældet, skæres det til ved hjælp af en listesav, mens det stadig er sammenrullet.

1. Begynd med at fjerne det første gulvbræt. Når først det er oppe, anvendes et brækjern til at lirke de andre gulvbrædder op. Bjælkerne undersøges nøje; tilkald evt. eksperthjælp. Brug et par brædder som arbejdsplatform ved at anbringe dem på tværs af bjælkerne i det område, hvor man arbejder.

2. Det første bræt fastgøres langs med en væg, på tværs af bjælkerne; der skal være et mellemrum på 10 mm fra brættet og ind til væggen (pløjede brædder anbringes med noten ind mod væggen). Slå to søm i hver bjælke, idet eventuelle rør i fordybninger i bjælken undgås; sømhovederne slås lige akkurat ned under overfladen.

3. Ideelt set bør et gulvbræt være af samme længde som rummet, minus 20 mm til de nødvendige mellemrum. I tilfælde hvor brædderne ikke har denne længde, skæres de til, således at samlingerne mellem brædderne vil være anbragt nøjagtigt på midten af en bjælke; samlingerne skal dog forskydes jævnt henover gulvfladen.

4. De næste fem eller seks rækker brædder lægges uden foreløbig brug af søm (medmindre der anvendes skjult sømning), idet der skabes det samme mellemrum på 10 mm for hver ende af rækkerne, og det sikres at eventuelle samlinger er anbragt midt på gulvbjælkerne og er forskudt fra bræt til bræt.

5. Skub brædderne godt sammen efterhånden. Ved pløjede brædder sørger man for at noten sidder godt til omkring fjederen på det foregående bræt ved at bruge en stump træ med not (for at beskytte fjederen) som stødklods til at slå brædderne sammen. (Gå videre til trin 8, hvis der samles pløjede brædder ved hjælp af skjult sømføring.)

6. Gulvbrædderne samles ved hjælp af to særlige gulvskruetvinger, der er placeret i en indbyrdes afstand på 180 cm (brug en stump træ til at beskytte kanten af brædderne). Hvert enkelt bræt sømmes fast, idet arbejdet påbegyndes i midten og der arbejdes ud mod enderne.

7. I stedet for skruetvinger kan man skære trækiler ud af overskydende gulvmateriale, og derefter slå kiler i parvis i mellemrummet mellem det sidste bræt og en træl ægte, der er midlertidigt fastsømmet til en gulvbjælke i tæt afstand til gulvbrædderne. I lighed med før anvendes der træstumper til at beskytte brædderne.

8. Fortsæt på denne måde, indtil der er mindre end bredden på et gulvbræt tilbage. Den sidste række brædder saves eller høvles til, således at de vil passe ind med et 10 mm stort mellemrum ind mod væggen, og lægges på plads. Den nederste halvdel af noten på pløjede gulvbrædder fjernes, dersom de ikke falder nemt på plads. Sæt fod panelerne på igen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.373 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.
Afstemning
Hvad hedder USA’s næste præsident?
Effektiv reklame - klik her