Logo

Murerarbejde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Mindre murerarbejder og murerreparationer kan udføres af amatører, medens alle større arbejder bør udføres af en fagmand, så de byggetekniske, sikkerhedsmæssige og æstetiske krav kan blive opfyldt. Større arbejder, udført af en amatør, vil næsten altid bære præg af manglende læretid og rutine.
Murerarbejde er tungt, besværligt og sviner meget. Indendørs skal arbejdsområdet derfor afdækkes, en kraftig lærredspresenning er en fornuftig investering.

Værktøj
Mørtelen røres i en murerbalje eller en almindelig spand, som bliver meget ridset af bare en enkelt gangs benyttelse. Som blanderedskab benyttes en omrørespade, en skovl eller en spandeske. Mørtelen kastes på med en pudsske eller en strygeske. Den store murske er beregnet til opmuring med mursten. Til mindre reparationer er det tilstrækkeligt at anskaffe en spandeske og en pudsske. Er huset opført i blankmur, dvs. med synlige mursten, er det nødvendigt at anskaffe fugeskeer i de bredder husets fuger har, f.eks. 8 og 12 mm. Fugeskeer forhandles med spring på 2 mm.
Til afretning af et pudslag bruges en kadeche, kanten af waterpasset eller bare et ret bræt.
Trækkebrættet anvendes til at glatte efter med og til at have mørtel på under arbejdet, så der ikke ustandselig skal hentes mørtel i baljen. Trækkebrættet kan være af stål eller træ. Til at ridse i grovpuds, benyttes et ridsebræt, der kan fremstilles ved at slå 5-6 søm ind i enden af et stykke træ, hvorefter hovederne nippes af. Til endelig udglatning benyttes et rive- eller filsebræt, der blot er et lille træ bræt med et håndtag. ønskes en glattere overflade, benyttes et vådt filsebræt påsat et stykke filt eller kunststof.
Hvidtekosten er uundværlig til afrensning, og murhammeren, hvis der skal afkortes mursten:. Til oprensning af beton er det nødvendigt at have en spidsmejsel og en lille klaphammer, samt en bred fladmejsel.

Under brugen
Når murerredskaberne ikke er i brug opbevares de i en spand eller balje med vand. Herved undgås at mindre mørtelrester tørrer ind og bliver hårde. Det gælder specielt udglatningsværktøjet, hvor selv små korn ridser overfladen.

Efter brug
Når arbejdet er færdigt, aftørres værktøjet med en svamp og eventuelt en stiv kost til alle rester er fjernet. Det vand som er brugt under rengøringen må ikke kastes i kloakken, idet det indeholder en del grovere partikler, der vil forstoppe kloakken. Hæld i stedet for vandet i et gravet hul, hvorfra klumper siden hen kan oprenses.

Murermaterialer
Det traditionelle byggemateriale er tegl, benyttet til mursten, gulvtegl, ståltegl, tagsten, drænrør m.v. Grundmaterialet er ler der formes og brændes ved temperaturer på omkring 1000ºC. Brændingen, leret og måden materialet er formet på afgør hvordan den færdige sten ser ud. De forskellige teglværkers produkter har hver deres særpræg, hvilket er vigtigt ved partielle udskiftninger.
Den normale mursten måler 228xl08x55 mm, men dimensionerne varierer med flere millimeter. En tommelfingerregel siger at der går tre skifter med tre fuger på 20 cm, fugehøjden er derfor ca. 12 mm.
Der fås også sten i andre formater som % sten, Vl sten og 1/4 sten, der kaldes petringer med gennemsnitsmålet 48x 1O8x55 mm, og mesterpetringer med målet 228x 48x55 mm, altså en på langs flækket sten med plads til en fuge.
Teglsten er et ideelt bygningsmateriale, der også er blevet et særkende for dansk arkitektur. Under brændingen dannes et utal af fine porer, der alle står i forbindelse med overfladen. Porerne tillader fugt at passere gennem stenen således at fugt fra murens varme inderside kan presses ud gennem stenen til den kolde side. En vandring der normalt emder sted hvis der ikke er indlagt en dampspærre. Er der monteret dampspærre vil fugtigheden indendørs derfor stige, og huset ødelægges hvis der ikke sørges for regelmæssig udluftning. Slagregn opsuges kun i ringe grad af poresystemet og forsvinder hurtigt igen. Utætte mure skyldes derfor næsten aldrig dårlige mursten men derimod utætte fuger.

Mørteler
Udover tegl benyttes en række andre produkter hvoraf letbetonblokke og kalksandsten er de vigtigste. De anvendes på samme måde men har ikke teglstenens fugttransporterende egenskaber.

Kalksandsten
Fremstilles af formalet brændt kalk, sand og vand, altså en form for mørtel. For at få kulørte sten tilsættes farvestoffer.
Ved at benytte syntetisk fremstillede materialer i stedet for sand, fremkommer de hvide synopalsten.

Letbeton eller porebeton
Letbeton fremstilles af cement, brændt kalk, sand og aluminiumspulver. Der kan tilsættes fyldstoffer som f.eks. flyveaske. Under fremstillingsprocessen afbrændes aluminiumspulveret så der dannes en luftfyldt blød, hvidgråblok med gode varmeisolerende egenskaber. Blokkene forhandles i mange størrelser, op til mandshøje elementer, der armeres med jern for at kunne transporteres uden at knække. Letbeton er nemt at forarbejde, men nedbrydes af vejr og vind hvis det ikke overfladebehandles. Til opmuring kan almindelig mørtel benyttes, men det er bedre at benytte en speciel tyndfugemørtel eller et særligt klæbestof.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.982 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du oksekød til aftensmad?
Effektiv reklame - klik her