Logo

Tag - Asbestcementbølgetaget - Eternittag

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Fabriksnavnet er f.eks. Eternit - et fiberarmeret cementprodukt. Det er brandsikkert, vejrbestandigt og kan ikke angribes af råd og svamp, hvilket, sammen med ringe vægt og hurtig montering, har gjort det til et almindelig brugt tagdækningsmateriale. Det leveres i store bølgeplader eller som små plader, der imiterer skifertaget.
Asbestcementtaget er af forsikringsselskaberne karakteriseret som et hårdt tag, hvilket har medført at mange stråtage på specielt avlsbygninger er blevet udskiftet med disse tage.
Bølgepladerne leveres i flere formater og med forskellige bølgeprofiler. Pladerne passer altså ikke umiddelbart sammen, ligesom den ene yderste bølge er gjort lavere så pladernes overlæg ikke buler op. Inden køb af en ny plade må det derfor undersøges hvor mange bølger der er pr. plade, højden på bølgen samt afstanden mellem to bølgetoppe.

Farver
Asbestcementplader fås i farverne sortblå, rødbrun og mokka, samt naturligvis i en ufarvet cementgrå. Indfarvningen sker som overfladebehandling af de færdige, ufarvede cementplader. Farven vil således ændre sig afhængigt først og fremmest af pladens alder, men også fabrikationshærdningen og oplagringsforhold inden oplægningen spiller ind. Herudover er der farveafvigelser inden for pladerne og mellem plader og formstykker som rygninger. Når pladerne er nyoplagte, fremtræder de let glinsende, men efter et par år bliver de mere matte. Endelig kan der fremkomme udfældning af fri kalk.

Transport og opbevaring
Asbestcementplader er sprøde og må behandles med omhu, såvel under transport som opbevaring. De stilles op på et plant, tørt underlag, med den lave bølgeside til samme side i stakken. Overdække s stakken, må der sørges for god ventilation, så der ikke dannes kondens under presenningen.
For at nedsætte risikoen for skrammer, specielt på overfladeindfarvede plader, må pladerne løftes ud af stakken af to personer. Trækkes pladen fri, vil der opstå ridser, der vil blive tydeligere efter et par år.

Vedligeholdelse
Asbestcementtaget kræver ikke en egentlig vedligeholdelse udover at diverse vegetation må fjernes. Det gøres ved overstrygning eller sprøjtning med et middel til total ukrudtsbekæmpelse. Efter 10-14 dage kan det visne ukrudt fejes væk med en stiv kost (se "Vedligeholdelse af tagpaptaget").
For at forhindre fygesne i at blæse ind under bølgerne, såvel i vindretningen som ved tagudhænget, udfyldes bølgen med en spærring af enten slagfast polystyren, asfaltimprægnerede skumbølgeklodser eller udskårne profiltræklodser. Ved udskiftning af snespærren, må der ikke tætnes for ventilationen langs tagundersiden, hvis det er den eneste. Der fås specielle plastudhængsklodser med ventilationsåbninger, svarende til 10 mm gennemgående luftspalte langs tagfoden.

Færden på taget
Uagtet at et asbestcementtag ser solidt ud, tåler det ikke at blive trådt på. Myndighederne har stillet krav om en lægteafstand på 0,55 m på taghældninger der tillader færden. Ved taghældninger over 35° tillades en lægteafstand på 110 cm, der også gælder hvis det frie fald for en person som træder igennem er mindre end 200 cm.
For at fordele trykket, må inspektion foretages fra en stige, der ligger parallelt med tagfladen.

Misfarvede plader
De overfladebehandlede plader kan miste farven, hvilket udelukkende er et æstetisk spørgsmål. Pladernes funktion som tagdækning ændres ikke. Den eneste mulighed er at male taget med en specialmaling til beton. Producentens anvisninger må følges. Asbestcementplader har en PAM-værdi på 10-11. (Se "Maling som dampspærre").
Hvilket betyder at vanddamp har god mulighed for at diffundere gennem materialet. En malerbehandling vil drastisk øge diffusionstætheden og er tagundersiden ikke godt ventileret, vil malerbehandlingen medføre risiko for kondens på undersiden der fører til frostsprængninger, så pladerne ødelægges nedefra. Det bør derfor undersøges om ventilationen er tilstrækkelig, om nødvendigt må hele tagundersiden også males med den samme maling.
Tagpladerne bør være mindst et halvt år gamle inden der males med en af pladeproducenten godkendt maling. Resultatet er afhængigt af pladernes rengøring, og en højtryksrensning med vand er at foretrække. Er der ikke mulighed for dette, må taget først afrenses for kalkudfældninger med vand og en stiv børste. Vandet kan tilsættes eddikesyre i forholdet 1 del eddikesyre til 9 dele vand, og der skylles efter med rent vand. Mos og alger fjernes (se "Vedligeholdelse af tagpaptaget"). Løs maling fjernes med fint sandpapir eller en nylonsvamp. Benyt aldrig en stålbørste, der afsætter små jernsplinter der siden ruster og misfarver malingen eller får denne til at skalle af. For at få det bedste resultat, må pladerne grundes med en farveløs grunder, produceret af pladefabrikanten. Grunderen kan påføres med sprøjte eller pensel, men da den er på polyvinylacetatbasis, opløser den pensler med børster af kunststof. Rækkeevnen er 8-10 m2 pr. liter, emballagens brugsanvisning følges.
Der males med en maling på acrylbasis, egnet til beton, så rimelige krav til dækkeevne, elasticitet, vejrbestandighed og lysægthed opnås. Malingen skal være så diffusionsåben som muligt, dvs. den skal have et lavt PAM-tal. Malingen kan påsprøjtes eller påstryges med en halvanstryger, rækkeevnen er 5-7 m2 pr. liter. Emballagens brugsanvisning følges.

Udskiftning af en skrue
Normalt benyttes 110 mm lange, varmtforzinkede, franske skruer i en tykkelse på mindst 6,2 mm. Specialskruer af kulstål, rustfrit stål eller kromstål, kan ligeledes anvendes. Kontroller at hullet er mindst 9 mm i diameter, om nødvendigt må der opbores med et almindeligt metalbor eller et bor med hærdet skær. Under hvert skruehoved anbringes en spændskive af aluminium og inderst en tætningsskive af asfaltpap eller neoprene. Skiverne skal placeres præcist inden skruen strammes så meget at de kun lige kan bevæges.
Til ovenlysplader benyttes skruer i mindst 90 mm længde. Under hovedet anbringes aluminiumsspændskiven og nederst en speciel plastisk underlagsskive med nedadvendt krave. Todelte rygninger fastgøres med mindst 50 mm lange varmtforzinkede, rundhovedede skruer nr. 12 med underlagsskive af neoprene eller bly.
Der fås skrueknapper af plast i farverne sortblå, rødbrun og mokka, som trykkes ned over skruehovederne. Skrueknappen dækker samtidig spændskiven.

Udskiftning af en plade
Meget små skader kan udbedres med en egnet fugemasse.
Der købes en fuldkantet plade med samme bølgeprofil som den gamle. Den er ikke afskåret i hjørnerne, og der er ikke boret huller i den. Er taget lagt af fabriksfærdiggjorte plader, kan en sådan indkøbes i stedet.

Aftagning af den beskadigede plade
Arbejdet foretages nemmest af to personer, idet der oplægges en stige parallelt med tagfladen på hver sin side af den beskadigede plade. Skruerne i pladen og skruerne nederst i den overliggende plade udskrues. De sidste skruer i pladen ovenover samt skruerne i de to naboplader løsnes ca. lem. Pladen ovenover løsnes langs overlægget til den beskadigede plade, ligesom naboplader og den beskadigede plade løsnes. Samlingerne kan være foretaget med klæbende fugemasse eller tilsvarende PVC fugestrimler, men tætning med en vatsnor er også meget benyttet. Er pladerne sammenklæbede, må de løsnes så forsigtigt at spændinger ikke får dem til at knække. En god måde er benyttelse af mange små trækiler der klemmes ind, lidt efter lidt.
Når den beskadigede plade er fri, trækkes den forsigtigt nedad langs den underliggende plade, medens den overliggende løftes. Den beskadigede plade nedtages så hel som muligt, idet den skal benyttes som skabelon ved tilpasningen af den nye plade.

Tilpasning
Der bores huller i pladen på nøjagtigt samme steder som den oprindelige, så skruehullerne ligger i flugt hen over taget. Husk at vende de to plader ens, så siden med den lave bølge vender samme vej. Hjørnerne afskæres med en nedstryger efter skabelonen.
øverste og nederste række plader afskæres kun i et hjørne, den yderste plade i tagets diagonale hjørner skal ikke afskæres. Øvrige plader afskæres i to diagonale hjørner. Hjørnebeskæringen er i bredden den samme som det oplagte tags sideoverlæg, medens højden er den samme som det vandrette overlæg. Der skal afskære s så meget at der mellem to afskårne hjørner er en tolerance på 4-5 mm, så taget kan bevæge sig uden at pladerne kommer i spænd.
Er tagpladerrie tætnet med vatsnor, bør denne løsning igen benyttes, idet f.eks. PVC-fugestrimler gør taget tættere og ventilationen langs tagundersiden nedsættes. Vatsnoren må ikke hænge ind i tagrummet, da den i uheldige tilfælde kan virke som væge. Vatsnor og fugestrimmel afsluttes i en nedadgående sløjfe ved hjørnerne.
Den tildannede plade skubbes så på plads. Vatsnor eller fugestrimmel indlægges og skruerne isættes. Husk at spænde alle løsnede skruer i de omkringliggende plader.

Udskiftning af en rygningsplade
Til asbestcementtaget fremstilles to forskellige former for rygningsplader: vinkelrygningen og todelte rygninger. Det er muligt at kombinere disse to typer. Vinkelrygningen er en glat plade, bøjet i en fast vinkel i området 15°-55° med 5 graders interval. De oplægges på samme måde som de almindelige plader, men skrues fast med 38 mm varmtgalvaniserede skruer med underlagsskiver af bly eller neoprene.
For at forhindre fygesne i at trænge ind under rygningspladen, udfyldes bølgerne med asfaltimprægnerede skumbølgeplader der omhyggeligt fastklemmes på den endelige placering inden skruerne strammes.

Den todelte rygning
består af to dele, der bevæger sig inden i hinanden som et hængsel. Den kan bruges til hældninger mellem 14° og 55°. Fligene er formet som tagpladernes, så der opstår ikke de store tætningsproblemer, men normalt benyttes en klæbende PVC-skumstrimmel, selvom resten af taget .er tætnet med en vatsnor.
Denne rygning er sværere at udskifte partielt, idet underdelene er oplagt fra venstre, og overdelene enten fra venstre eller højre. Ved skader på en underdel, kan det således være nødvendigt at aftage flere overdele for at få frilagt den ødelagte underdel.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 4.426 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvor tit spiser du fisk til aftensmad?



Effektiv reklame - klik her