Logo

Facaden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Facaden skal, sammen med taget, danne en klimaskærm og adskiller sig i krav til funktion og æstetik ikke fra taget. Ligesom visse af de indvendige vægge anvendes i husets bærende konstruktion, benyttes store dele af facaden til samme formål. Men et krav adskiller facade fra skillevægge, og det er varmeisoleringsevnen.
Ydervægge kan udføres på mange måder og af mange forskellige materialer, til hvilke der må stilles det ufravigelige kravat de er rimeligt vejrbestandige, og at de kan vedligeholdes så denne evne bibeholdes. Alt træ, ja selv trykimprægneret vil efter kortere eller længere tid angribes af svamp hvis overfladebehandlingen ikke holdes intakt.

Tegl
Den mest almindelige facade er opført i tegl, der enten pudses eller står blank. Muren kan opføres massivt eller som hulmur, der består af en formur, som regel af prima sten, og en bagmur, der pudses. De to mure med 6-12 cm luft imellem holdes sammen af murbindere i mindst hver 4. skifte og med mindre end 48 cm's afstand. Bagmuren kan være opført af bedre isolerende eller billigere byggematerialer end teglsten. I mange byggerier er anvendt rumhøje letbetonelementer.
Den hule mur isolerer meget bedre end en massiv og isolationsevnen kan yderligere forbedres ved indblæsning af hulmursisolering. Dette er dog ikke uden problemer for facademuren, der pludselig bliver koldere og uden ventilation på bagsiden. Se "Isolering af ydervægge".
Den hule mur består af to 1/2 stens vægge tilsammen 30-32 cm tyk, hvis der ikke er isoleret eller kun ringe isoleret mellem de to lag. Den massive mur er normalt en 1/1 stens mur på 24-27 cm. Mange ældre bygninger er opført med både hule og massive mure.

Forbandter
For at give muren styrke, oplægges stenene i et forbandt, så den over- eller underliggende lodrette studsfuge forskydes mindst 1/4 sten. Dette giver et utal af forbandtmuligheder hvoraf nogle fremhæver tydelige forbandtfigurer, andre skjuler dem.
Fx. Krydsforbandt, Løbeforbandt, munkeforbandt.

Ved henmuring af stenene kan den lange, smalle side af stenen vendes ud, løberen, eller stenens endeflade, koppen. Løberforbandtet eller halvstens forbandtet opmures af rene løbere, der hver forskydes 1/2 sten, hvorved forbandtfiguren bliver særdeles regelmæssig og letopfattelig. Kryds- og blokforbandt henmures så hvert andet skifte er rene løbere, de mellemliggende er rene kopskifter.
I blokforbandtet ligger løberne lige over hinanden, i krydsforbandtet forskudt l1/2 sten, så hver anden løber ligger over hinanden. Langt mere spændende forbandter kan opnås ved at kombinere løbere og kopper i samme skifte, munkestensforbandterne, hvoraf de smukkeste opnås ved forskudte skiftegange af to løbere efterfulgt af en kop.
Brugen af forbandter medfører at der må overholdes visse murrnål. Vinduer og døre kan ikke placeres frit, de må placeres så forbandtet kan nå at blive afviklet. Målene er afhængige af forbandtet og murens øvrige forløb, og må bestemmes inden opmuring startes.

Letbeton og andre isolerende kunststenplader
I facader benyttes letbeton på forskellig måde, enten som facade eller som bagmur, som bagmur alene med en facade af f.eks. tegl, og som massive blokke der udgør vægtykkelsen. Som facade kan disse blokke sammenlignes med massive teglstensmure, dog er de langt bedre isolerende.

Lette facader
Lette facader benyttes ofte i en kombination med facader af tegl. I stedet for at mure omkring et vindue, udelades murværket over en længere strækning, der siden udfyldes af en let facade med vinduer og døre.
Den lette facade er konstruktivt en træskeletvæg beklædt med brædder, træplader,. asbestcementplader, skalmur af tegl og andre vandfaste materialer. Træskelettet kan udføres så kraftigt at det bliver det bærende element i huset, skjult af beklædning eller som bindingsværk.

Andre facadetyper
Facader kan udføres på mange måder, men isoleringskravene i dag er så store, at en velisoleret teglvæg når op på en murtykkelse på 35-40 cm. For at mindske tykkelse og ressourceforbrug, arbejdes derfor med sandwich-konstruktioner, selvbærende mineraluldselementer og mange andre typer, der alle tager sigte på at sænke byggepriserne.

Revner i facaden
Store revner i facaden skyldes næsten altid sætninger i fundamentet, selvom revner i fundamentet ikke altid ligger i forlængelse af facadens revner. Få altid en fagmand til at bedømme sådanne skader, så årsagen kan findes og fejlen fjernes.
Mindre revner bør udbedre s idet slagregn trænger ind i muren med frostsprængninger til følge. Kommer en mindre, repareret revne tilbage i løbet af en kort årrække, bør årsagerne findes.
I huse med udvendige kældertrapper findes ofte revner i fundamentet over kælderdøren og i bygningens facade, længere ude mod hjørnerne. De skyldes frosthævninger af fundamentet, der efter nogen tid normalt falder på plads igen. Årsagen er at kældertrappen ikke er funderet tilstrækkelig dybt. Gentager problemet sig, må kældertrappen udgraves og understøbes.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 3.477 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her