Logo

Giv nyt liv til havens flotte sten

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Fuglebad eller skulpturer - læs her, hvordan du giver havens flotte sten ny glød. Selvom en »antlk« stenfigur er hovedløs og slidt af skidt og vejrlig, kan den blive som ny igen.
Start med at rense skulpturen med vand og børste. Bland derefter et algedræbe-middel op i vand og smør skulpturen ind med en pensel. Følg nøje midlets brugsanvisning.

Livet udendørs kan være hårdt ved havens smukke sten. Men hvorfor lade dem forfalde? Her viser vi, hvordan man med enkle midler giver en skulptur nyt liv.

Stenskulpturens tre værste fjender er vejrliget, luften med dens indhold af forurening - og omkringflyvende genstande som børnenes fodbolde eller andet, der kan halshugge eller amputere statuen. Generelt er de stentyper, der bruges til haveskulpturer, ret modstandsdygtige. Men de kan ikke holde evigt uden vedligeholdelse.
Til gengæld bør du dog ikke kaste dig ud i vilde rengørings-eksperimenter, før du har gjort dig klart, hvad skulpturen er fremstillet af.
Er den af marmor, skal man være ret varsom og fx aldrig bruge midler, der indeholder nogen form for syre. Desuden skal man altid skylle meget grundigt efter, uanset hvad man har renset med. De fleste stentyper er meget porøse og suger til sig af alle hånde rensemidler.

Mange stentyper
De mest almindelige stentyper er marmor, sandsten og kalksandsten. Men der findes mange varianter, og i dag fremstilles og støbes der også skulpturer til både inden- og udendørs brug af beton- og fiberblandinger. Og disse blandinger tåler enten mindre eller mere hårdhændet behandling.
Her har vi haft fingre i en sandstensstatue og givet den en tiltrængt »restaurering«.
Start med at undersøge, hvilken stentype du står over for. Afprøv rensemidlet på et lille område, som ikke er umiddelbart synligt, inden du går i gang med at rense hele skulpturen. Bagefter repareres større skavanker - slut af med en eventuel efterbehandling af småskader.

Her er løsningerne på tre forskellige problemer:
- sådan sættes nye lemmer på skulpturen
- sådan rengøres stenfiguren
- og sådan udføres småreparationer.

Red de brækkede dele med lim og dyvel
1. Anbring en lille klat modellervoks midt på den ene brudflade. Mal modellervoksen og saml og skil delene hurtigt, så den våde maling afmærker, hver du skal bore til en »samledyvel«. Når du borer ud til dyvlen, skal du sørge for at bore vinkelret på begge brudflader.

2. Bor nu de to huller til dyvlen, så de sidder præcist overfor hinanden. Dyvlen limes i det ene hul med en to-kempenent lim - fx Araldit.

3. Fyld to-kompenent lim i det andet hul og pres delene sammen, når du har lagt et lag udendørs-polyfilla rundt på hele brudfladen. Tør udsivende filler af og vent et døgns tid.

4. Når reparatienen er tør, slibes overgangen først med groft slibepapir og derpå med slibepapir med finere eg finere kornstørrelse. Mindre huller og overgange kan efterfyldes en ekstra gang eller to og slibes.

Trods intakte brudflader kan du ikke bare klistre fx en arm eller et hoved fast. Delene skal samles med en jernstang, som stiver konstruktionen af.

Rens og forsegl overfladen
Algebelægninger, rust-, olie- og fedtpletter kan sagtens fjernes. Men bagefter er det en god ide at forsegle skulpturen, så den holder sig pæn.

1. Lad det algedræbende middel virke i mindst 24 timer og skyl derpå med rigeligt vand, mens du renser med en stiv børste. Processen kan gentages, hvis det er nødvendigt.

2. Rustpletter - rester af jernsulfat, som fx kan næres af grønalger - fjernes med anti-rustpasta. Vær opmærksom på, at pastaen ikke må indeholde syre, hvis stenen er kalkholdig - syre ætser kalkholdige sten.

3. Olie- og fedtpletter fjerner du lettest med en tyktflydende pasta af kartoffelmel blandet med rensebenzin. Smør det på i et jævnt lag og lad det tørre helt, før det børstes af.

4. Figurer af kalk- og sandsten har godt af en vandafvisende forsegling. Køb produktet færdigt eller bland dit eget, fx af 1 del vandglas til 5 dele vand. Vandglas fås hos farvehandleren. Figuren skal være tør, når den behandles.

Vær din egen skulptør
Med lidt gipspulvermasse oprørt til en passende konsistens kan du selv udbedre småskader, så overfladen fremstår hel og glat igen.

1. Gipspulvermasse, fx polyfilla, kan tilsættes farvepigment, så massen får den ønskede nuance. Lidt fløde i gipsen forsinker hærdningstiden, så der bliver tid til modellering. Læg rigeligt med polyfilla på skaden.

2. Den halvvåde gipsmasse er nem at forme og tildanne med en skarp genstand. Rids og skrab forsigtigt af klumpen, indtil den har den ønskede facon.

3. Til finpudsning bruges en tynd polyfillablanding tilsat farvepigment. Med en tandbørste duppes reparationen, indtil den har samme udseende som den originale.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,5 (15 stemmer)
Siden er blevet set 12.878 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.
1267403-06-2019 11:09:35 Tom Døllner
Skal man behandle en kalksandstensskultur der skal stå UDENDØRS med bivoks? eller hvad ellers? mvh Tom

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her