Logo

Gulve - svømmende

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
De tyndere typer af gulvbrædder fastgøres ikke til det underliggende gulv; i stedet fastgøres de enkelte brædder til hinanden. Da denne form for gulvbelægning er relativt tynd, skal den lægges oven på en flad, glat overflade. Inden brædderne lægges, skal man sikre sig, at de bestående trægulve er i god stand, og eventuelle massive (beton-)gulve glattes ud ved hjælp af et selvjævnende afretningslag, hvis det er nødvendigt. Gulvbrædder af træ dækkes med træfiberplader - eller spånplade, hvis gulvbrædderne er ujævne således at der skabes en flad, plan overflade. Visse gulvfabrikanter anbefaler, at der lægges endnu et underlag for at dæmpe støjen; ved massive (beton-) gulve skal der bruges en fugtisolerende membran.
Bestem i hvilken retning gulvbrædderne skal lægges - normalt løber brædderne langs med rummets længde - og undersøg hvor mange brædder der skal bruges. Det kan være nødvendigt at skære det første bræt til for at undgå at skulle skære et meget smalt bræt ud til den sidste kant; hertil anvendes en rundsav eller høvl, idet det overskydende træ skæres bort fra notsiden. Det kan være nødvendigt at forsegle gulvbrædderne, når de er lagt; følg producentens anvisninger.
Svømmende gulvbrædder er ikke forbundet med det underliggende gulv, så de kan udvide sig og trække sig sammen i takt med temperaturudsvingene i rummet.

1. Fjern om nødvendigt fodpanelerne. Læg underlaget efter fabrikantens anvisninger - i det viste eksempel skal filtsiden vende nedad. Lad banerne overlappe hinanden og forsegl samlingerne med vandtæt tape. Lad underlaget gå op ad væggen til et punkt lige over fodpanelernes højde; brug flytbar tape til at holde det på plads.

2. Anbring korklister langs med endevæggene. Lavet ensartet mellemrum mellem gulvbrættet og væggen, og placer det første gulvbræt med kanten af fjederenden 10 mm fra væggen. Skær det næste bræt til, således at det når hen til den anden endevæg, idet der gøres plads til korklisten.

3. Hvis der anvendes clips til at holde gulvbrædderne sammen, sættes disse på inden hvert enkelt gulvbræt lægges. Ved alle lægningsmetoder påføres der lim på notkanten af brættet inden fjederen af det tilstødende bræt skubbes ind i det. Eventuel overskydende lim tørres af med en fugtig klud.

4. De tilstødende rækker lægges ved at lægge gulvbrædderne langs med hinanden (med forskudte samlinger) og bruge en hammer til at få clipsene til at tage fat. Hvis der ikke anvendes clips, smøres der lim i de lange noter, hvorefter de skubbes hen over den foregående rækkes fjeder. Brædderne slås forsigtigt sammen ved hjælp af en hammer og en træklods.

5. Når man når til enden af hver række, tvinges brædderne sammen ved hjælp af et lille brækjern eller et specialredskab, der leveres sammen med brædderne. Fortsæt på denne måde indtil den modsatte væg nås; det vil her være nødvendigt at tilpasse det sidste bræt ved hjælp af en sav eller høvl, idet der gøres plads til et 10 mm stort mellemrum.

6. Gulvbrædder tilpasses omkring rør ved at markere rørets placering på brættet. Bor et hul, der passer til røret, og skær derefter kile ud fra brættets ende og ind til hullet; denne kile kan limes på plads igen, når brættet er lagt.

7. Gulvet tilpasses omkring dørkarme ved at lægge en sav på et stykke af gulvbelægningen (det giver den korrekte højde, når der skal saves). Dørkarmen tilpasses på den ene side, hvis det nye gulv kun lægges i det ene rum - i så fald skal der anbringes en liste på dørtrinet - eller hele vejen rundt, hvis det nye gulv lægges hen over døråbningen.

8. sæt fod panelerne på plads igen. Hvis de ikke blev fjernet, skal mellemrummene mellem gulvbrædderne og væggene dækkes ved hjælp af lister, der sømmes fast på fodpanelerne - ikke gulvet. Det overskydende underlagsmateriale trimmes bort ved hjælp af en hobbykniv. Afslut arbejdet ved at forsegle gulvet.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.461 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her