Logo

Mønters købekraft

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Der er ikke noget så svært som at give et nøjagtigt svar på spørgsmål om mønters købekraft til forskellige tider. Man kan her bruge selve møntens metalværdi, men metoden er ikke altid lige sikker. Man kan også bruge arbejdskraften som mål og f.eks. angive, hvor mange timer man måtte arbejde for at la råd til en given ting.

 

Det kan selvfølgelig lade sig gøre at omregne til nutidige kroner ved hjælp af indextal, men priser på forskellige varer og forholdet mellem dem varierer undertiden meget stærkt fra den tid og til nu. Dette skyldes, at nogle varer på grund af forbedrede og forfinede produktionsmetoder i dag er forholdsvis billigere, end de var i sin tid samt at eksotiske varer, der før blev regnet for vild luxsus, i dag på grund af billig og nem transport selv fra de fjerneste kontinenter er inden for enhvers rækkevidde.

 

Fra antikkens Athen omkring 400 f.Kr. var mindstelønnen 2 oboler om dagen (1 drachme = 6 oboler), medens en lejesoldat fik ½ drachme pr. dag. Prisen for et brød var 1 obol, en ko kostede 30-40 drachmer, en hest 300-600 drachmer og et lille hus: 2000-5000 drachmer.

 

I romerriget under Diocletian fik en ufaglært 25 denarer og en faglært 50 denarer om dagen, hvortil kom, at begge fik kost. Priserne på den tid var, at 1 pund oksekød kostede 8 denarer, et pund smør: ,6 denarer, 6 æg: 6 denarer, hvorimod en militærkappe af 1 klasses stof kostede hele 4000 denarer.

 

I Danmark fik en underordnet bankfunktionær omkring år 1700 160 rigsdaler i årlig løn, medens en tjenestepige kun fik 13 rigsdaler årligt plus kost og logi. På dette tidspunkt kostede et par uldne strømper alene 1 rigsdaler. I 1914 skulle en ufaglært arbejde 34 minutter for at tjene til et halvt rugbrød; i 1980 behøvede han blot at arbejde i 9 minutter. Billigst er elektricitet blevet, idet samme arbejder i 1914 skulle arbejde 42 minutter for at betale 1 KWh. I 1980 kunne det samme opnås ved 1 minuts arbejde.

 

Lit: NNUM 1973 s.159-164 (Mønternes købekraft i antikken og middelalder); NNUM 1973 s.188-193 (Mønternes købekraft i Danmark i perioden 1500-1970); Lagerqvist og Nathorst-Böös: Vad kostade det? (Stockholm 1984); Poul Thestrup: Mark og skilling, kroner og øre. Pengeenheder, priser og lønninger i Danmark i 350 år (1640-1989), Kbh. 1991.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 2.361 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her