Logo

Medaljer (Belønningsmedaljer etc)

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

I modsætning til medaljer præget og udgivet i særlig anledning (medalje, seriemedaljer, kunstmedalje) findes en gruppe af medaljer og tegn, der af regenten (staten) eller undertiden af en etat tildeles for særlige fortjenester eller uddeles af kongehuset til udvalgte personer i anledning af en royal begivenhed.

 

I Danmark lod allerede Chr.5. (1670-1699) præge sø- og landmilitære belønningsmedaljer, og det samme gjorde efterfølgeren Fr.4., hvorimod Chr.6. kun lod præge een belønningsmedalje (præmium virtutis), som dog aldrig blev uddelt.

 

Med Chr.7. opstod en del belønnings- og fortjenstmedaljer, som bl.a. omfatter: Medaljen Pro meritis (1771), Fortjenstmedaljen (1792), Medaljen for ædel Dåd (1793), Medaljen for Druknedes Redning (Redningsmedaljen) (1812), Medaljen Merito (1814), Medaljen Ingenio et arti (1841) samt Den kongelige Belønningsmedalje.

 

Chr.9.s mindre (belønnings) guldmedalje (Bgs: 591) omtales normalt som »Lakajmedaljen«. En anden gruppe er de kongelige erindrings- og mindemedaljer, som omfatter mindemedaljer, mindetegn, erindringsmedaljer og erindringstegn og er for det meste givet i anledning af royale begivenheder.

 

Dernæst følger krigserindrings- og tapperhedsmedaljer, som bl.a. omfatter Hæderstegnet for Slaget på Reden d.2. april 1801, erindringsmedaljerne for krigene 1848-50 og 1864, Den slesvigske Erindringsmedalje af 1920 og erindringsmedaljen for deltagelse i hospitalskibet Jutlandias ekspedition. Endelig er der de militære tjenestehæderstegn for så og så mange års tro tjeneste for underofficerer i hæren og flåden, bl.a. »Holmens hæderstegn for 25 års tro tjeneste«.

 

Senere tilkom også tegn for flyvevåbnet og hjemmeværnet. De civile etater fik deres tjenesters hæderstegn, så man kunne dekorere folk i brandvæsnet, politiet og civilforsvaret. Den sidste gruppe er hæderstegn udstedt med kongelig approbation af forskellige organisationer som f.eks. Dansk Røde Kors, Danmarks Turistråd, Håndværkerrådet og Grønlands Hjemmestyre.

 

De tidligere medaljer kunne enten uddeles som ikke bærbare medaljer (uden øsken) eller som bærbare medaljer. Der kunne dog søges om bæretilladelse, og hvis den blev givet, forsynedes stykket med øsken, så den kunne bruges som dekoration. Se også Miniaturemedaljer.

 

Lit: Lars Stevnsborg: Danmarks Riges Medaljer og Hæderstegn 1670-1990, Kbh. 1992. (Med righoldig litteraturfortegnelse).

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.798 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvilken stærk øl smager bedst?
Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her