Logo

Officina

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

Betyder værksted (møntværksted) og er en nyere betegnelse blandt numismatikere, når de ønsker at omtale een bestemt af flere møntværksteder i samme by. Det er især ved senromerske mønter, man finder denne form for møntstedsmærker. Disse er normalt angivet på møntens bagside i afsnittet (exergue) i forkortet form. Dette viste sig at være hensigtsmæssigt, idet mønterne efter Diocletians møntreform kom fra ca. 17 forskellige byer i hele riget. Mærket består som regel af 3 dele:

 

1: Forkortelser, der fortæller, at det følgende er et møntsted; fortrinsvis som SM=Sacra Moneta (Den hellige Mønt i .... ), P=Pecunia (Penge fra .... ) eller M=Moneta (Mønten i .... ).

 

2: Forkortelser for selve møntstedet, f.eks. TR=Trier, ANT=Antiochia, ALE=Alexandria etc.

 

3: Sidst følger så det tal, der angiver hvilket værksted (officin) på Mønten, der har produceret stykket. Dette er hyppigst angivet med græske bogstaver: A (1), B (2), Γ (3), Δ (4) etc., medens man ved nogle møntsteder i Vesten brugte latinske ordenstal: P=prima (officina)=det første (møntværkstad), S= secunda (2), T=tertia (3) og Q= qvarta (4). Nogle møntværksteder var dog så små, at de ikke var opdelt i officiner og derfor ikke havde numre. På byzantinske mønter er brugt et lignende system indtil midten af 700-tallet.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 1.491 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Nu når nytårsaften er overstået, hvad synes du så om fyrværkeriet?
Effektiv reklame - klik her