Logo

Urtukiderne

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Urtukiderne (tysk: Ortukiden, eng.: Artukids, Artuqids). Et sunittisk-turkmensk dynasti opkaldt efter Urtuk, der var turkmensk officer i sjeldsjukkerhæren

Urtukiderne, Kuteb al-Din il-Ghazi II (1176-1184): Bronze dirhem.

 

Urtukiderne (tysk: Ortukiden, eng.: Artukids, Artuqids). Et sunittisk-turkmensk dynasti opkaldt efter Urtuk, der var turkmensk officer i sjeldsjukkerhæren. Han blev først guvernør i Jerusalem, en post som senere blev overtaget af hans to sønner Sukman og Ghazi. De blev drevet ud 1096 e.Kr. af fatamiderne. Sukman blev da guvernør i Diyar Bakr-regionen i den nordlige del af Tyrkiet grænsende til det iranske sjeldsjukkiske rige fra 495 AH (1102 e.Kr.). Denne del af det urtukidiske rige kaldes normalt Urtukiderne fra Kayfa og Amid, men det overlevede kun til 1232 e.Kr.

 

En anden gren med center i Mardin i det sydøstlige Tyrkiet havde Ghazi som guvernør fra 502 AH (1108/9 e.Kr.) og overlevede til 1408 e.Kr. De betegnes som Urtukiderne fra Mardin. Begge grene af dynastiet er især kendt for deres flotte bronzemønter, hvis motiver var inspireret af romerske og af byzantinske og sjeldsjukkiske mønter. De sølvdirhemer, der udmøntedes, var stort set identiske med den ajjubidiske aleppo-type.

 


..

 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 881 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.