Logo

Vægge - glasvæv

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Er du træt af revner i væggen og gentagne tapetseringer, så bør du overveje at skifte til glasvæv. Det er en smuk og holdbar vægbeklædning, der er lige anvendelig overalt i boligen.
Spindelvævstynde glasfibre spundet til tråde og vævet i flotte mønstre er blevet en populær vægbeklædning, der kaldes glasvæv.
Det skyldes især, at glasvæv er nemt at sætte op, og at det - ud over sin dekorative effekt - fungerer som en armering, der forhindrer revnedannelser i væggen.
Glasvæver opbygget af langsgående, tynde kædetråde og noget kraftigere tværgående skudtråde. Afhængigt af trådtykkelser og vævning fås vævet med fin eller grov lærredstruktur og i flere forskellige mønstre.

Holdes sammen af harpiks
Et specielt produkt er den tynde, umønstrede glasfilt, hvor fibrene ikke er vævet, men holdt sammen på kryds og tværs af kunstharpiks. Filten fremstår med en helt glat overflade, når den males over, og den anvendes bl.a. til beklædning af revnede lofter.
Da glasvæv i sig selv er et blødt materiale som stof, har man behandlet det med stivelse, så banerne er nemmere at arbejde med under opsætningen.
Til gengæld mister vævet sin stivhed, når det kommer i berøring med lim. Derfor har man ingen mulighed for at flytte rundt på banerne, når de er sat op. Glasvæv fås oftest i 25, 30 og 50 meter lange ruller i 100 cm's bredde, men man kan også købe baner afskåret i længder.

Brug af specialklæber
Når forbruget af væv skal beregnes, måles væggen op. Her skal man til højden fra loft til fodpanel lægge ca. 5 cm, der efter montering bruges til renskæring af banerne.
Til opsætning af glasvæv anvendes en PVA-klæber, der har stor klæbeevne og efter tørring er transparent og usynlig.
Skal vævet opsættes i rum med moderat fugt, fx i køkken, bryggers og toilet, anbefales en mere fugtstabil klæber.
Til badeværelser og udendørs brug bør derimod altid bruges en speciel vandfast klæber, eksempelvis Flügger 480 armeringsklæber. Og efter tørring skal glasvævet rulles over en ekstra gang med specialklæberen.
På emballagen er anført, hvor mange kvadratmeter en liter klæber rækker. Forbruget kan imidlertid variere stærkt afhængigt af glasvævets tykkelse og væggens overflade. Så køb hellere et par bøtter ekstra. Er de uåbnede, kan de som regel leveres retur, og man får pengene tilbage.

Forarbejdet
Klargøring af væggenes eller loftets overflade er afgørende for det færdige resultat. Glasvævet slutter nemlig så tæt til underlaget, at selv de mindste ujævnheder vil kunne ses igennem det - især hvis man benytter en tynd vævstype.
Væggene renses for tapet, løstsiddende puds fjernes, og huller samt revner spartles ud, hvorefter de pudses efter med sandpapir.
Vask til slut væggene rene for gammel lim med vand tilsat et grundrengøringsmiddel. Er overfladen sugende, bør den påføres en forankringsgrunder - enten med pensel eller malerulle.

Sådan opsættes glasvævet
Klip vævsbanerne til, så de er ca. 5 cm længere end afstanden fra loft til fodpanel. Undgå at klippe deres tværgående tråde over.
Med en langhåret malerulle påføres væggen et rigeligt og jævnt lag klæber på et areal svarende til en bane ad gangen.
Start opsætningen i et hjørne og sørg for, at den første vævsbane sidder fuldstændig lodret og går ca. 1 cm ind over den tilstødende væg. Ved at være to om arbejdet kan den ene hæfte banen fast langs loftet, mens den anden kontrollerer, at vævets kant ligger til mod kanten af den forrige bane.
Pres derefter glasvævet fast ind mod væggen fra midten ud mod siderne. Glat efter med fx med en vævsspartel eller en hvidtekost. Opstår der luftblærer, smøres klæber uden på vævet, og de pågældende steder presses atter fast mod væggen. Forsøg ikke at skubbe eller vride på det opsatte glasvæv.
Straks efter opsætning skæres banerne rene med en hobbykniv langs fodpaneler eller karme.

Skift farve efter behag. Nogle typer glasvæver forbehandlet - deres overflade er grundet og dermed klar til overmaling.
Er vævet ikke forbehandlet, bør det med en pensel eller malerulle først påføres en såkaldt vævsfylder. Det er en speciel hvid plastgrunder, der giver vævet en ensartet sugende bund for den efterfølgende maling. Slut af med en til to gange akrylmaling i den ønskede farve og glanstrin.
I et badeværelse bør man male to til tre gange og bruge en halvblank akrylmaling for at gøre væggen fuldstændig vandtæt.
Der er noget nær livsvarig garanti på en væg beklædt med glasvæv, og ønsker man et andet udseende, er det nemt og hurtigt at male væggene over i en ny farve.
Til gengæld levner glasvævet næsten ingen fortrydelsesret. Når først det er hærdet fast, kan hverken tapetafdampere eller knofedt flå det af igen.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.544 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du spiser take-away, hvad er det så?
Effektiv reklame - klik her