Logo

abstrakt kunst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder (af latin abstrahere, trække fra). Man taler om mere eller mindre abstrakt kunst i forhold til i hvor høj grad form og farve er frigjort fra en bestemt models individuelle træk og de abstrakte fællestræk fremherskende. Betegnelsen bruges også om genstandsløs kunst.


Abstrakt kunst bliver i dag primært brugt om nonfigurativ kunst, altså malerkunst som ikke forestiller eller efterligner genstande. Den abstrakte kunst benytter altså ikke formerne og farverne til at repræsentere noget bestemt ved at ligne dette, men lader dem træde frem i deres egen ret. Billederne kan dog stadig knyttes til betydninger og forestillinger – men netop på et mere abstrakt plan.


I begyndelsen af det 20. århundrede blev betegnelsen brugt mere bredt, nemlig om den kunst som abstraherede fra detaljer i virkeligheden eller forvrængede den, fx kubismen. Og den nonfigurative kunst begyndte da også hos fx Piet Mondrian som en decideret abstraktion fra et konkret motiv.


Udtrykket abstrakt kunst bliver i dag primært brugt om malerkunst, som ikke forestiller en bestemt genstand, person, landskab e.l. Dvs. abstrakt kunst er sammensat af former og farver uden en direkte genkendelig forbindelse til virkeligheden. Nogle bruger også udtrykket nonfigurativ kunst i stedet for abstrakt kunst.


Abstrakt kunst benytter ikke farverne og formerne til at repræsentere noget bestemt, men lader dem ofte træde frem i deres egen ret. Malerierne kan dog stadig relateres til bestemte betydninger og forestillinger, men på et mere abstrakt plan.


I begyndelsen af det 20. århundrede blev betegnelsen abstrakt kunst brugt langt mere bredt - nemlig om kunst som abstraherede fra detaljer i virkeligheden eller forvrængede den.
 

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (4 stemmer)
Siden er blevet set 2.804 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad bruger du mest mobiltelefonen til?

Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her