Logo

Allerød-tid - Allerødtiden

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

 

 (efter sjællandsk fundsted) dansk stenalder - Allerødtiden (ca. 10.000 f.Kr.) er en geologisk periode, der er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge.

Det er en mildningsperiode mellem ældre og yngre dryas for ca. 12-13.000 år siden.

Navnet stammer fra Allerød Teglværks lergrav ved Skovlundegård og Rolighed nær Tivolibakkerne, der ligger mellem Sønderskov og Ravnsholt Skov.

I juni 1897 besøgtes lergraven af geologen Vilhelm Milthers og botanikeren Nikolaj Hartz, som sammen udførte detaljerede undersøgelser af især de dybereliggende dele af graven, hvor man havde den mest komplette lagserie.

Her fandt man et 5-30 cm tykt brunligt lag af gytje i leret (gytje er organiske aflejringer på bunden af søer eller havet). Dette lag viste at varmekrævende dyr og planter som elsdyr, rener, gedde, pil mv. havde været på stedet, og derfor måtte der have været isfrit.

Gytjelaget vidnede således om en hidtil ukendt, kortvarig klimaforbedring i den allersidste del af sidste istid.

---

Allerødtiden er en periode i slutningen af sidste istid, ca. 11.800-10.600 f.Kr. Det var en varmere periode mellem ældre og yngre dryas, hvor temperaturen var ca. 13°-14 °C. Betegnelsen er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge.

Navnet stammer fra Allerød Teglværks lergrav. I juni 1897 udførte geologen Vilhelm Milthers og botanikeren Nikolaj Hartz detaljerede undersøgelser af lergraven. I de dybereliggende dele af graven, hvor man havde den mest komplette lagserie, fandt man et 5-30 cm tykt brunligt lag af organiske aflejringer (gytje) i leret. Dette lag viste, at dyr og planter som elg, ren, gedde, pil m.v. havde været på stedet, og da alle disse kræver varme, måtte der have været isfrit.

I hele perioden udøvede menneskene i Danmark en blandet skov- og tundrajægerlivsform. Perioden er stort set sammenfaldende med Brommekulturen (ca. 11.500 f.Kr. – 10.400 f.Kr.), men i periodens begyndelse fandtes også Federmesserkultur (ca. 12.400 – 11.200 f.Kr) og i slutningen også Ahrensburgkulturen (ca. 10.900 – 9.000 f.Kr). Under et udgør disse 3 kulturer en del af Ældste stenalder (ca. 12.800 f.Kr. – 8.900). Igennem hele perioden var Østersø-bassinet opfyldt af den Baltiske issø.

 

dansk stenalder - Allerødtiden er en geologisk periode, der er internationalt kendt i geologiske og arkæologiske sammenhænge

Subalpin birkeskov i Norge. Sådan kan det have set ud i Danmark i Allerødtid

 


 

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 957 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.