Logo

Apotekerkrukker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Apotekerkrukker

Fajancekrukke med låg af jern/blik. den har været brugt til snustobak. Antagelig Delft. 1700-tallet.

 

Om oftest urneformede, begyndte at dukke op i renæssancens Italien, hvor Europas første apotek grundlagdes 1241. 1549 oprettedes det første danske apotek, det endnu eksisterende Løveapotek i Odense. Her som andre steder brugtes krukker fra Holland og Tyskland og efter 1722 også fra vor egen St. Kongensgadefabrik. Krukkerne findes foruden i fajance også i porcelæn, glas, træ m.v.
Apotekerkrukker har man kendt siden den sene middelalder, og de findes i keramik og glas. Tilsvarende eksemplarer i træ kaldes apoteksbøsser (se dette). Der gives ingen faste regler for udformningen. Man har dem f.eks. som albarelli, vaseformede, cylindriske og - fra nyklassicistisk tid - som antikke urner med hanke og evt. reliefarbejder.
Almindeligvis er a. påmalet en kartouche i hvilken indholdet er angivet. Ydermere kan fladerne være dekorerede med geometriske eller bladornamenter og evt. en fremstilling af apotekets bomærke, hvadenten det nu er en enhjørning, svane, løve eller delfin. Hvor glaskrukkerne som regel har låg i samme materiale, har man ofte til de keramiske valgt låg af metal, fordi det andet materiale er for skrøbeligt. Ydermere forekommer det, at en udkragende standrand er belagt med et metalbånd for at hindre afstødninger eller for at dække over, at sådanne har fundet sted.
Såvel danske keramiske manufakturer bl.a. Store Kongensgade og Kastrup - som glasværker har fremstillet a.Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 809 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• mimbarmimbar, prædikestol i moske
• bronzegrøn irgrøn

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!