Logo

Berliner-porcelæn - Königliche Porzellanmanufaktur

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Berliner-porcelæn - Königliche Porzellanmanufaktur

 

Den første porcelænsfabrikation i Berlin påbegyndtes af W. C. Wegely i 1751. Den varede til 1757, da Wegely som en skuffet mand måtte lukke sin fabrik for hårdt porcelæn. Kvaliteten havde ellers været udmærket: en del af varerne var lige så hvide i skærven som Meissens, omend noget mere kalkagtig. Produktionen var relativ stor og omfattede såvel servicedele som nogle ret plumpe figurer, potpourrivaser og andre vaser. Stilistisk placerede man sig ret tæt op ad Meissen. Der udsmykkedes med blomstermaleri, putti og malerier efter Watteau. Særlig godt lykkedes purpurfarven og guldet.
I 1761 startede finansmanden og spekulanten Johann Ernst Gotzkowsky en ny porcelænsfabrik, som imidlertid allerede to år senere måtte afhændes til kong Frederik den Store, fordi ejeren gik fallit. Den skiftede nu navn til Königliche Porzellanmanufaktur.
I Gotzkowskys periode arbejdede man med Passauer ler, som gav skærven en let grågul tone. Fra 1765 blandedes lysere ler fra Ströbel i massen, så skærven nu blev næsten hvid. Endelig fandt man i 1771 kaolin ved Brachwitz nær Halle an der Saale, det gaven kold blåhvid skærv, som man holdt fast ved.
Stilistisk skete der ikke store forandringer ved, at fabrikken overgik til kongen. Man holdt sig foreløbig til en rolig rokoko - udformning mellem Meissens og Sevres. Ikke mindst de forskellige servicer var særdeles smukke med kanter, der prydedes af fletværk i relief (Neu Olier), der suppleredes med broget-malede blomster samt »mosaikbemaling« i guld og rødt eller blåt. Også blomster i relief sås hyppigt. Der udsmykkedes i øvrigt med motiver hentet fra Watteau eller Boucher eller med mytologiske motiver, hyrdescener og bataljebilleder, hvis forlæg stammede andetsteds fra.
Da man senere gik over til den klassicistiske stil, var resultaterne lige så vellykkede. Fremherskende var dekorationer som guldkannelurer, blomsterguirlander og medailloner.
Fabrikken fortsatte, indtil den ødelagdes under anden verdenskrig, den genopbyggedes imidlertid og er atter i drift.

 

Elskende par med fuglebur. Berlin 1755

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 1.255 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her