Logo

Bing & Grøndahl

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bing & Grøndahl

 

Dansk porcelænsfabrik grundlagt i 1853 af brødrene H. M. og J. M. Bing på foranledning af F. V. Grøndahl. Man har altid haft kvalitetsporcelæn som speciale, og blandt de tidligere arbejder må nævnes nogle nydelige små biscuit-figurer efter Thorvaldsen. Blandt de kunstnere, der har været knyttet til fabrikken, bør nævnes maleren Heinrich Hansen, der til verdensudstillingen i London 1862 bl.a. tegnede et frokoststel med danske renæssancebygninger i polykrom bemaling. Også malere som Otto Bache og C. F. Sørensen udsmykkede lejlighedsvis porcelæn fra fabrikken.

 

B. & G. Tidlige periode. Smørskål med rosafond og guld.


I 1885 knyttedes Pietro Krohn til B. & G. som kunstnerisk leder. Det var ham, der stod bag det berømte hejrestel, som hævder sig blandt de ypperste porcelænsstel i verden. Der er arbejdet i art nouveau-stilen, og den store opsats er især iøjnefaldende, dens skål, der er formet som en blomsterkrone, bæres af fire hejrer, frit modellerede. På tallerkener og fade ses dansende og flyvende hejrer. Også en serie blomsterkopper skabte Krohn.
I midten af 1890'erne knyttedes maleren F. A. Hallin til B. & G. Han kom fra Den kongelige Porcelainsfabrik og bragte det blå underglasur-maleri til fabrikken.
I 1897 knyttedes maleren og billedhuggeren J. F. Willumsen til B. & G., hvilket kom til at betyde en revolution af produktionen. Hvor man hidtil havde arbejdet sirligt med spinkle former og lette bemalinger, blev det nu store, vel gennemarbejdede, kraftige former og mere djærve farver, man måtte tage i anvendelse. Willumsen gik ind for en fri porcelænskunst, og han føjede en dyb metallisk farve, der kan stå som mørk eller lys bronze, til underglasur-paletten, der i forvejen bestod af koboltblå, grøn og rosa. Guld bandlystes i hans tid. I 1900 forlod Willumsen B. & G. for helt at hellige sig maleriet. Blandt andre betydelige kunstnere, der har været knyttet til B. & G. kan den senere sølvsmed Georg Jensen og - i nyere tid - billedhuggerne Kai Nielsen og Axel Salto nævnes.

Senere har bl. a. Jean Gauguin og Gertrud Vasegaard været knyttet til den.
 

B. & G. Terrin og saucekander fra .. hejrestellet" (ABR).


Det bør nævnes, at B. & G. som den første lancerede juleplatter, hvilket skete i 1895.

Har fra sin start fremstillet kunst- og brugsgenstande af fornem kvalitet. De første produkter herfra er nu blevet antikviteter.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 926 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.