Logo

Blåtårnsfabrikken

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Blåtårnsfabrikken

Flise fra Blåtårn-fabrikken med midterroset. (Københavns Bymuseum)

 

Fajancelabrik i København (1738-54), arbejdede udelukkende for kongens regning med at fremstille rokokoprægede ovne, kaminer, vægkonsoller, relieffliser og store vaser. Til private solgtes dog mere almindelige ting som blomsterpotter, ølkrus, servantestel, skåle, smørfade, pander, fade, tallerkener m.v. Der kendes ingen mærker.

Blåtårnsfabrikken - Dansk fajancefabrik, som i væsentlig grad arbejdede for kongehuset. Den grundlagdes i 1738, og en af dens opgaver var at fremstille de ovnoverdele, vægkonsoler, relieiffliser m.m. som skulle bruges til de kongelige bygningsværker. Fliserne er meget særprægede, de er ubemalede, har i midten en reliefdekoration forestillende f.eks. en fugl eller en blomst.
Omkring hele flisen går en kant, og hjørnemotivet er en stjerne. På herregårdene Ledreborg, Borreby og Overgård er endnu bevaret vægpartier med disse fliser.
Enkelte af ovnopsatserne er bevaret og det vides også med ret stor sikkerhed, at et par lampetskjold på Nationalmuseet hidrører fra B. Ellers er det meget vanskeligt at identificere produktionen, fordi der ikke kendes noget mærke fra fabrikken. Den har dog tillige haft en mere dagligdags produktion af krus, fade, skåle, tallerkner m.m. I 1754 lukkede B.

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 649 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Jernbundetjernbundet, omgivet med, sammenholdt af jernbeslag, navnlig om døre, kister etc. fra...
• yoko-eyoko-e (japansk) stort horisontalt træsnittryk

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!