Logo

Blanc de Chine

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 betegnelse for Ming-porcelæn.

Blanc de chine. Krigsguden Kuan Ti. Fukien, Kina, 18. årh. (ABR)

 

 [blan.g dø sji.n] (fransk: kinesisk hvidt); Hvidt, hårdt porcelæn, fremstillet i det XVII. årh. (Ming perioden). Vaser, skåle, gudestatuetter.


Blanc de chine - den franske betegnelse for et fornemt kinesisk porcelæn med flødefarvet skærv og tyk, vandklar glasur. Blanc de chine fremstilledes allerede i 1500-tallet i store mængder i Te Hua og i nærheden af Swatow i Fukien. Også under kejser K'ang Hsi (1662-1722) havde man en stor produktion, og medens tidlige stykker ofte er med former inspirerede af de gamle offerkar af bronze, er de senere ofte figurer af guddomme, de taoistiske hellige m.fl., ja, selv europæere med trekantede hatte fremstillede kineserne i dette gods. Der kendes også vinskåle og andre brugsgenstande af blanc de chine.


I 1600-tallet og det efterfølgende århundrede fandt der en ret stor eksport af blanc de chine sted til Europa, hvor man i begyndelsen ikke sjældent efterdekorerede det med emaillefarver. Da europæerne selv begyndte at fremstille porcelæn, forsøgte man ofte at eftergøre blanc de chine. Senere kinesiske varer er sjældent synderligt vellykkede, de bærer masseproduktionens triste præg, og glasuren ligger ofte meget i det grønlige.


Hvidt eller elfenbensfarvet kinesisk porcelæn fra 1660- og 1700-tallet, fortrinsvis figurer, som blev kopieret af de tidligste europælske fabrikker; kaldes også Fukien-porcelæn, fordi det kom fra fabrikkerne i denne provins i Ming- og Ch'ing-tiden.

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 809 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• nishiki-yenishiki-ye (japansk) = farvetryk
• chasseur damehat efterlignende franske afrikasoldaters hovedbeklædning

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!