Logo

Bogskabe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Bogskabe

Bogskab, mahogni med breakfront. England. Chippendale 1760-70 (ABR)

 

De første egentlige b. synes at være kommet frem lidt efter midten af 1600-tallet. De var ofte inddelt i to sektioner, en nedre med plads til folianterne og en øvre med hylder til mindre bøger. For at man kunne se bøgernes titler uden at være nødt til at åbne lågerne, var disse ofte med ruder. Der fandtes dog også eksemplarer med et fint metalgitter. På de ældste b. var ruderne små, og sprosserne var ret svære. Siden blev ruderne større og sprosserne spinklere. Undertiden har man ladet sprosserne beskrive elegante kurver eller mønstre. Således lod Chippendale og håndværkere, der var påvirkede af ham, ofte sprosserne forløbe som gotiske buer eller i kinesisk inspirerede mønstre.
En del b. havde forneden et rum uden ruder til arkivalier, og på møblets midte kunne der være en nedklappelig eller udtrækkelig skriveplade. Ligeledes optræder b. bygget sammen med en chatol underdel. De bliver ofte fejlagtigt opfattet som vitriner.
Da man undertiden kunne være nødt til at medbringe bøger på rejse, forekom der også særlige rejsebogskabe med svære hanke i siderne, så de kunne løftes. Undertiden var de endog udstyret med hjul eller ruller. Til sådanne skabe kunne man selvsagt ikke bruge glaslåger. Det almindeligste var en glat trælåge hvorunder måske kunne være endnu en låge med fint gitterværk.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.374 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Hvad er din mening om kongehuset?




Effektiv reklame - klik her