Logo

Borgenes måltider

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Den 24. juni 1319 blev denne mad serveret for en borgherre og hans gæster på en engelsk borg: en halv saltet oksekrop, en brystside bacon, en halv gris, fårekød. 40 sild, 2 saltede og 2 ferske torsk, en halv laks, hvilling (fisk) og ål. 2 ænder, 6 høns, 13 kyllinger, 150 æg og lidt mælk. Store mængder nybagt brød. Dertil blev drukket 150 liter øl og 45 liter vin.
Maden rakte til 3 måltider til omkring 50 personer. Prisen var 1 £. (£. = pund sterling). Det svarer til mindst 300 £. i dag.

Store metalgryder blev ophængt i kæder over ildstedet. En dygtig kok kunne koge flere ting samtidig. I gryden kunne der være fjerkræ med løg, fisk med bønner og havremels "budding".
Lys blev støbt af bivoks. Lys til dagligt brug var lavet af okse- eller fåretalg. Væger blev fremstillet af garn eller strå.
Køkkenet havde ingen tekniske hjælpemidler. Alt foregik med håndkraft. Der var lerforme til pier og tærter.
Mel til brug på borgen blev malet i borgherrens egen mølle. Mølleren fremstillede forskellige sorter: fint hvedemel til borgherrens hvide brød. Groft rugmel til tjenestefolkenes grove brød.
Brød blev bagt i stenovne. Ovnene blev opvarmet med brænde. Når ovnen var varm nok, blev asken raget ud. Brødene lå i bunden af den gloende ovn på træplader eller friske barkstykker.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (2 stemmer)
Siden er blevet set 1.125 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her