Logo

Borgmesterstol

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Borgmesterstol

Borgmesterstol Holland midten af 1600-tallet.

 

Engelsk og hollandsk stoletype fra senrenæssancen og barokken. Har 6-8 ben og ofte rørfletning i sæde og ryg; undertiden med udskæringer.
I Europa optræder typen først i Holland i begyndelsen af 1600-tallet, siden breder den sig til England, hvorimod den kun får ringe udbredelse i det øvrige Europa. B. er rimeligvis af indisk oprindelse, den har seks - sjældnere otte ben, der evt. kan hvile på en fodramme, som igen er anbragt på fire standkugler. Omkredsen er sekskantet, ottekantet eller cirkulær, der går en sprosse fra ben til ben hele vejen rundt, og konstruktionen befæstes yderligere af sprosser, der fra midten går ud til hvert ben som egre i et hjul. Foroven er benene tappet sammen med sagren, hvorpå igen sædets ramme hviler. Sædet har mestendels rørflettet midterparti.
Ryggen, som skråner stærkt udad, beskriver en halvcirkel, har fire staffe og tre rygbrætter eller medailloner - også ofte med rørfletning. Borgmesterstolen er et pragtsæde og ses undertiden udsmykket med skæringer. Ben, sprosser m.m. er altid rigt profilerede. - Typen mister sin betydning med udgangen af barokken.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.180 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.