Logo

Brevpresser

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Brevpresser

Sommerfuglebrevpresser. Baccarat, 19. årh. (ABR

 

Af glas, runde eller undertiden ægformede med flad underside og ”indbyggede” dekorationor eller mønstre af farvet glas kendes fra omkring 1845. Oprindelig blev de fremstillet i Venezia, hvorfra det berømte millofiori (tusind blomster)-mønster stammer. Det dannes af hundreder af små farvestrålende, forskelligt mønstrede glasskiver, samlet i en tæt, svagt buet mosaik på bunden af den klare glasmasse. Den egentlige produktion af brevpressere kommer dog fra England og især fra Frankrig, hvor fabrikker som Clichy, St. Louis og Baccarat videreførte millofiori-mønsteret og desuden brugte mange andre motiver: portrætrelieffer, enkelte blomster, blomsterkurve, frugter, insekter eller rosetter af spiraltråde. Endnu i dag fremstilles brevpressere af glas, men de er ret nemme at kende fra de ældste håndlavede, der er stærkt efterspurgte og meget kostbare antikviteter. 
 

I 1840'rne begyndte man i Venezia at lave glasbrevpressere, og antagelig har de fra starten været, hvad man kalder »fusk« eller »søle« - legeværk for glasmagerne. Imidlertid satte en glasmager, P. Bigaglia, sagen i system, og i 1845 udstillede han en samling b. i Wien.

Franske glasværker var netop i denne tid ude i en krise, de blev opmærksomme på Bigaglias b., og satte efter eksemplarer, som han havde lavet, en produktion i gang. Blandt de franske glasværker, der gik ind for det nye emne, må især fremhæves Baccarat, St. Louis og Clichy. Siden kom også Bacchus og Val St. Lambert i Belgien.

Millefiori-brevpresser. Clichy. 19. årh. (ABR)


I England, hvor man også forsøgte sig med b., lagde man sig tæt op ad den franske linje. Det var fortrinsvis Bristol og Stourbridge, som kom til at stå for den engelske produktion, og i New England var det det derværende Glass Company samt i USA Milleville og Nicholas Lutz der optog en fabrikation.

Den almindelige type b. er en let udfladet kugle med planslebet bund, men man har dem også i paddehattefacon eller af form som piedestal og vase.

Brevpresser med stedmoderblomst Baccarat 19. årh. (ABR)


Blandt de taknemmelige udsmykningsformer er millefiori. Man har her arrangeret buketten på en kuppel eller plade eller kuppel af klart glas, og over det hele nedsmeltedes en overdel, så den kugleagtige facon opnåedes. Ved hjælp af farvede glasskiver har man tillige kunnet opbygge større naturalistiske blomster, f.eks. fremstillede Milleville nogle prægtige roser. Ydermere var opbygninger med frugter, insekter etc. yndede. En gruppe for sig er sulphiderne, hvor man har smeltet glasset om en profil eller anden figur af biscuit. Der eksisterer sådanne b. med portrætter af danske konger, Bertel Thorvaldsen og andre kendte danske mænd. Ikke sjældent supplerede man biscuit-motivet med farvede tvundne glastråde eller millefiori, der lagdes om motivet som en ramme. Nogle b. fik et overfang af opaline, som så blev slebet igennem med facetter, så der fremkom vinduer. Man kan gennem dem se ind til dekorationen.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 2.405 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her