Logo

celadon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

  [sela'dong] Uigennemsigtig, kinesisk keramik i farver varierende fra olivengrønt til lyst grågrønt, Fra Sung-dynastiet (960-1279). (navn på helt klædt i grågrøn dragt i hyrderoman fra 1610)

I vid udstrækning efterlignet ved europæiske porcelænsfabrikker, fremstilles f.eks. stadig af Den kgl. Porcelainsfabrik i København.

Celadon - grøn kinesisk stentøjsglasur, som i det 18. århundrede fik navn efter en fransk skuespilsfigur, Celadon, som bar en grøn dragt. Glasuren optræder først i Sung-tiden (960-1279), og varerne er gerne med indridset dekoration, som glasuren er flydt hen over, hvilket giver en skyggeagtig virkning. Celadon glasuren er siden eftergjort i Europa, bl.a. har Meissen og Den kongelige Porcelainsfabrik i København benyttet sig af den.

Celadon - oprindelig kinesisk keramik, hvis farver (fra blågrå til bleggrønne/olivengrønne) opnås ved anvendelse af glasur i jernoxyd. Stammer fra dynastiet Sung (X-XIII. årh.).

Speciel kinesisk grøn glasur på keramik (stentøj) oprindelig fremstillet i det nordlige Sung (960-1127), den grønne farve kan variere fra en klar olivengrøn til en næsten sortgrøn farve. Det sydlige Sung (1127-1279) kan variere fra en lys blågrøn til en klar olivengrøn.


Navnet siges at stamme fra et fransk skuespil i 1600-tallet, hvor en af personerne, en fårehyrde ved navn Celadon bar en olivengrøn klædning. Dekorationen er som oftest ridset ned i skærven. I middelalderen havde man den tro, at kom der forgiftet mad eller drikke i en Celadon skål ville denne springe eller skifte farve. Den grønne farve skulle efterligne jaden (s. d.), og den anløbne bronce. Celadon glasuren blev efterlignet her i Europa bl.a. på Meissen (s.d.) i 1700-tallet. Glasuren har også været anvendt på Den kgl. Porcelænsfabrik i nutiden. (Kunstindustrimuseet).





Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 2.045 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her