Logo

Chanukka stage - Canouka lampe

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Chanukka stage - Canouka lampe

Chanouka-stage af messing, barok (Fredericia Museum).

 

Chanukkastage, den niarmede jødiske lysestage, som bruges ved mindefesten for makkabæernes genindvielse af Jerusalems tempel.

Canouka lampe (stage) - jødisk lampe, som toges i anvendelse ved makabæernes indvielse af templet i Jerusalem år 165 f. Kr. Der hører altid ni lampesteder til en c., men det niende optræder på en eller anden måde adskilt fra de øvrige og kan være en selvstændig lampe. Årsagen hertil er, at det fungerer som »tjener« og anvendes, når de øvrige otte tændes. Chanoukafesten - lysfesten - fejres hovedsagelig i december, men eftersom det jødiske år er et måneår, vil der finde forskydelser sted, så festen undertiden begynder sidst i november eller slutter først i januar. Den varer otte dage, og hver dag tændes et nyt lys, således at alle lysene brænder den sidste aften.
Der findes c. til olie bevaret fra middelalderen. Nogle er bordmodeller, andre til at hænge op på væggen. I begge tilfælde er lampe stederne anbragt i et langt trug, som er adskilt i det fornødne antal rum. Bordmodellerne har måske ben eller stilles blot direkte på bordet. Hængec. har en vægplade, hvor »tjenerstedet« gerne er anbragt et stykke over lampetruget. Materialet er for det meste messing, og udsmykningen afhænger af fra hvilken epoke c. stammer. Der findes f.eks. smukke gotiske c. med gennembrudte motiver i tre- og fIfepasform, medens der ofte på barokc. er løver.
C. i stageform forekommer ligeledes, og de otte arme som sidder på række og med lampe stederne i samme plan, udgår alle fra en central stamme - fire på hver side. Fra centralstammen udgår ligeledes den niende arm som altid er fremadrettet. Ligeledes almindeligt er det imidlertid, at denne niende arm mangler og erstattes af en løs stage. Man har c.-stager i både messing, bronze, smedejern og træ, og medens de gamle eksemplarer alle er til olie, har man nyere eksemplarer til faste lys.

 

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 497 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• cardigan strikket kraveløs trøje med lange ærmer for begge køn
• pantiespanties (amerikansk underbukser) korte bukser til kvinder og børn

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!