Logo

Chelsea

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Chelsea

 

Engelsk porcelænsfabrik (1745-1784), Fremstillede noget af det bedste porcelæn Europa på sin tid. Dens rokokoprægede produktion var af en fremragende kvalitet, både materialemæssigt og kunstnerisk. Især var figurgrupperne, der er i Meissen-stil, berømmede. De er enkelt og smukt modelleret og bemalet med friske klare farver. Dette gælder også dyregrupperne, især fugle, samt de mange forskellige galanteriting, de såkaldte "Chelsea toys", der bl.a. omfatter lugteflasker og snustobaksdåser i form af miniaturefigurer. Fabrikken flyttede til Derby 1784.

Chelsea. Et par små snusflaconer, 18. årh. (ABR)


Chelsea, en af de førende engelske porcelænsfabrikker. Den var virksom fra 1743 til 1784. I dens tidlige periode arbejdedes der med raffinerede rokokoformer, som ofte var inspirerede af samtidens sølvtøj. Man lod sig påvirke af Meissen og yndede - som denne fabrik - polykrome strø blomster. Siden nærmede man sig mere Sevres og lod sig ogsådirekte inspirere af Kina.

Efter signaturernes karakter kaldes perioden fra 1743-49 for triangel perioden, fra 1749-53 reliefankerperioden, fra 1753-56 er det guldankerperioden og videre til 1769 rødankerperioden. I 1770 går C. sammen med Derby, og perioden indtil fabrikationen i Chelsea ophører i 1784 betegnes som Chelsea-Derby. Den karakteriseres af en smuk klassicistisk produktion.

Eng. fritte-porcelænsfabrik, der lå i bydelen Chelsea i London ca. 1743 -84. Smukke rococcoprægede ting bemalet med klare farver, påvirket fra Vincennes (s.d.) i Frankrig. Smukke figurgrupper efter Meissen (s.d.) for¬billeder. Har fremstillet mange små lugteflasker og snustobaksdåser i form af småfigurer. Omkr. 1760 bliver Sevres (s.d.) det store forbillede. I 1784 købes fabrikken af Derby (s.d.).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.142 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her