Logo

Eckernförde

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Eckernförde

 

Dansk fajancefabrik (1768-80), var en fortsættelse af den netep da nedlagte i Criseby. Man lavede rokokoprægede, stærkt dekererede, ret luksusbetonede ting i muffelbrænding: spejlrammer, opsatser, vægfontæner, vaser, konsolplader, bakkebordsplader, potpurrikrukker, skrivetøjer, lågfade, figurer og mere almindelige brugsvarer. Christian 8. havde tre aktier i fabrikken.

I 1765 flyttedes Criseby-fajancefabrikken til E. i forbindelse med en udvidelse og modernisering, og i 1768 kom produktion i gang det nye sted. Hvor Criseby havde arbejdet med enkle, ofte lidt ubehjælpsomme varer, nåede E. op på et meget højt niveau. Varerne, som er af rokokoform - undertiden noget outrerede - har dekorationer, især blomster, i klare muffelfarver (se fajance), og der er for det meste tale om en udpræget luksusproduktion, selvom en fabrikation af ret tarvelige brugsfajancer også skal have fundet sted. Man har fremstillet opsatse, bakkebordsblade, potpourrikrukker, kakkelovne, vægfontæner, skrivetøjer, lågfade o.m.a. Fabrikken var virksom indtil 1780.

Fabrikken var en videreførelse af Criseby-fabrikken, der var blevet nedlagt. Rococcofajancer, stærkt dekorerede med muffelfarver (s.d.). Vægfontæner, bakkebordsblade, potpourrikrukker, konsolplader, kakkelovnsoverdele, spejlrammer o.m.a., dog også brugsfajancer.
Se endvidere: Criseby.

Eckernförde fad 1767-69. Polykromt blomstermaleri (ABR).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.319 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.