Logo

En tønde land

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
Har du filosoferet lidt over, hvad en ager var for en størrelse, og måske også at en Tønde Land var værd at underkaste en nærmere undersøgelse. I mellemtiden, for dem der undrer sig over, hvor ordet Ager kan have sin oprindelse, er jeg faldet over en bemærkning i en bog, Caesar's Women eller Cæsars Kvinder, fjerde bind i en serie om Masters of Rome eller noget i retning af Roms bygherrer, som Colleen McCullough har skrevet (hun er måske bedst kendt i Danmark som forfatter til Tornfuglene).
Bemærkningen var et latinsk udtryk for offentlig jord, nemlig ager publicus. Kunne det nu ikke tyde på, at udtrykket ager, som i vore oldeforældres tid og formodentlig endnu længere tilbage var udtryk for størrelsen på et stykke jord, har sin oprindelse i det latinske og dermed, som forresten så mange andre begreber, er et låneord fra det sydlige udland?

Nåmen Tønde Land. Populært sagt er en Tønde Land det areal, der kan tilsås med en tønde korn, men det kan jo ikke bruges til noget. Nogen strør let, andre tungt, så det er i høj grad et begreb med elastik i. I hvert fald kan det ikke bruges til at udstykke land efter, dertil er bønder alt for krakilske.

Altså må der en mere kontant måleenhed til for at definere en Tønde Land. En antagelse som jeg er faldet for, går ud på, at grundenheden er en alen (som jo er vel defineret som 2 fod á 12 tommer i en tid, hvor alle vidste på rygmarven hvor meget der så var afsat). I disse tider, hvor grundenheden er en meter ganger man bare en tomme med 2,54 så er man straks inde i metersystemet.

Et passende antal alen i længden ganget med det samme antal alen i bredden, så har man et kvadrat, der kaldes en Tønde Land? Desværre ikke. Et bidrag til forvirringen er nemlig, at idealmålet på en Tønde Land ikke er kvadratisk, men rektangulært. Og hvor mange alen i længden skal man så gange med hvor mange alen i bredden? Nemt nok, man skal bare gange 348 alen i længden med 36 alen i bredden. Så har man 13.824 kvadratalen, og det er nemlig lig med en Tønde Land. Har man bestemt. Og den ser lige så tumpet ud som en Ager. Men der er masser af logik i størrelsen, og den kommer her:

For at få ordentlig styr på det, begynder vi i det små. Det mindste flademål, man opererer med, er en Penning. Den er interessant nok et kvadrat og består af 6 alen på hvert led, altså 36 kvadratalen. Fire Penning udgør et nyt kvadrat, der hedder en Album, som er 12 alen på hvert led, altså 144 kvadratalen.

Tre Album lagt ved siden af hinanden kaldes en Fjerding Land. Nu er vi ved at bevæge os væk fra kvadratet. Enhver kan forestille sig, at 3 kvadrater umuligt kan udgøre et kvadrat, uanset hvordan man anbringer dem. I enden af hinanden udgør de imidlertid et pænt rektangel på 12 x 36 = 432 kvadratalen. Det er naturligvis også det samme som 12 Penning; og det er det samme som 3 Album, hvilket jo er 144 x 3.

En Fjerding Land fortæller lige ud ad landevejen, at den er en fjerdedel af noget større. Det er den. Den er nemlig en fjerdedel af en Skæppe, som er 4 fjerdinger lagt ved siden af hinanden. Det giver et nyt rektangel på 36 alen i bredden og 4 x 12 = 48 alen i længden. Det bliver 36 x 48 = 1728 kvadratalen. Det samme bliver 3 Album i bredden og 4 Album i længden. Eller 6 Penning i bredden og 8 Penning i længden. Nu er der ved at være stil over det.

En Skæppe er en nem og håndterlig størrelse. Den er pæn. Den er til at overskue. Den er til at måle ud på forholdsvis kort tid. Og det er en simpel sag at få hjørnerne gjort vinkelrette uden indviklede målemaskiner. Måler man diagonalen fra hjørne til hjørne tværs over Skæppen, skal den være 60 Alen, hvilket enhver, som har stiftet bekendtskab med Phytagoras læresætning, nemt kan regne ud. Men inden den gamle græker nåede til Jylland, havde man fundet på en meget enklere metode: Tre skridt til venstre og 4 skridt derfra til højre skal ende med 5 skridt hjem til udgangspunktet. Hvis ikke det gør det, så har man ikke drejet vinkelret i hjørnet mellem 3 og 4! Hvad Skæppen så angår, måler man altså 3 Album (36 Alen) til siden og fire Album (48 Alen) fremad. Så skal der være 60 Alen ned til, hvor man startede. Det er squ da til at finde ud af.

Nu kommer det forunderlige. En Tønde Land er 8 skæpper lagt i enden af hinanden, ikke ved siden af hinanden. Det giver begribeligvis 36 alen i bredden (det samme som Skæppen) og 8 x 48 = 384 alen i længden. Nu kan man selv begynde at krydsrevidere. Alle sammenregningerne fører til, at en Tønde Land er 13.824 kvadratalen.

Her er en oversigt over sammenhængen imellem de forskellige størrelser:

1 Penning; 6 x 6 Alen = 36 Alen²
1 Album; 4 Penning; 12 x 12 Alen = 144 Alen²
1 Fjerding Land; 3 Album; 12 x 36 Alen = 432 Alen²
1 Skæppe Land; 4 Fjerding; 36 x 48 Alen = 1.728 Alen²
1 Tønde Land; 8 Skæpper; 36 x 384 Alen = 13.824 Alen²

Dermed er en Tønde Land blevet gjort håndterlig og målbar. Fælles for Tønde Land og Ager er, at de begge er lange og smalle. Det er der sikkert en meget rimelig og fornuftig forklaring på. Kunne man ikke forestille sig, at det på en måde gjaldt om at holde ploven i jorden og studene i gang så længe som muligt uden at skulle døje med det besværlig med at vende alt for mange gange? Ploven skulle jo løftes med håndkraft, og studene var sikkert nemmere at holde på en ret kurs end at få til at vende. Det behagelige forenes med det praktiske.

Det finder man ikke i mange opslagsbøger. I de fleste står, at en Tønde Land er 14.000 Kvadratalen. En nyudklækket kandidat fra Landbohøjskolen, som har hørt om ti-talsystemet og fået job som undermåler i Landbrugsministeriet, har sikkert kaldt afrundingen til 14.000 en 'forenkling', og gjort det til en komplet umulighed for almindelige mennesker at regne, tegne og måle sig til en Tønde Land. Men hvad – der findes jo til alle tider nævenyttige skrivebordsgeneraler, der tror, de besidder de vises sten. Dem var der nok af i det firma, hvor jeg var ansat.

Da der går to Fod på en Alen og 12 tommer på en Fod og 2,54 cm på en Tomme (og 100 cm på en Meter, så man skal huske at dividere!), går der altså 36 x 2 x 12 x 2,54/100 x 48 x 2 x 12 x 2,54/100 = 5.137,17 Kvadratmeter på en Tønde Land. Akademiske karlsmarter regner rask væk dette til en halv og to af dem til en hel Hektar. Men det er det ikke!!


Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 814 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!