Logo

Eyck, Jan van

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
fl. maler (ca. 1390-1441). De nærmere omstændigheder vedrørende hans ungdomsår og uddannelse er ukendte. Efter at have tilbragt nogen tid som diplomat i Spanien og Portugal, slog han sig endeligt ned i Brügge i 1430. Hans kunst betegner et vendepunkt i flamsk malerkunsts udvikling. Han frigjorde sig for den "internationale gotik"s traditioner, og havde en original og meget personlig opfattelse af maleriet. Han gengav selv de mindste detaljer med største nøjagtighed, for på denne måde at skabe det mest præcise billede af virkeligheden. Det kan ikke siges med sikkerhed, om v. E. har opfundet det egentlige oliemaleri, men den ny maleteknik gav hans billeder en særlig lysvirkning, og hans søgen efter den indre og ydre sandhed i motivet gjorde ham til en fremragende portrætmaler. Hans mest berømte arbejder er den flerfløjede altertavle "Agneau Mystique" "
(Gent), "La Vierge du Chancelier Rolin" (Louvre), "Portræt af Arnolfini og hans Hustru" (National Gallery), "Mand med Turban" (National Gallery) og "Marguerite van Eyck" (Brugge). J. van Eyck's værker har haft stor indflydelse på talrige europæiske kunstnere, f.eks. Nuno Goncalves.
Om broderen Hubert van Eyck (ca. 1366-1426) ved man kun lidt udover, at Genteraltret bærer en indskrift," der oplyser, at Hubert v. E. har påbegyndt tavlen, og at Jan v. E. har fuldført den. Den almindelige opfattelse går ud på, at Hubert v. E. tilhører en ældre mere traditionel skole, og at den geniale fornyer af maleriet er Jan v. E.
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 849 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• gopuram firkantet terrassetårn, porttårn i form af afstumpet pyramide
• sodbrun farvesodbrun farve, sortbrun
• himmelblå mellemblå nuancer mellem ultramarin og isblå

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!