Logo

Føniks - Fugl Føniks

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

v i græsk myte en fugl, som hvert 500 år brændte sig selv og genopstod af asken. I kristen kunst symbol på opstandelsen

 Føniks afbilledet i en bog over mytologiske væsner af F.J. Bertuch (1747-1822).

 

 (græsk: egentlig føniker) i græsk myte en fugl, som hvert 500 år brændte sig selv og genopstod af asken. I kristen kunst symbol på opstandelsen.

 

Fugl Føniks er et fabeldyr fra persisk mytologi, hvor den er et symbol på genfødslen. Den forekommer også hos de gamle grækere, romerne og ægypterne. Navnet Føniks kommer af græsk phoinix, der betød "purpur", og også er ophav til navnet Fønikien, da indbyggerne der netop handlede med det populære røde farvestof.

I senere tolkninger er fuglen også blevet symbol på genopstandelse, udødelighed og liv efter døden. Fuglen lignede en hejre, og var ofte motiv på de romerske kejseres mønter. Ifølge sagnet levede kun et enkelt eksemplar af fuglen ad gangen, og den dukkede kun op med mellem 500 og 1.000 års mellemrum. Dette gav anledning til en teori om, at der var tale om en komet.

Man sagde om fuglen, at den brændte sig selv i sin rede. På et tidspunkt herefter genopstod den så af sin egen aske og rejste sig højt på himlen. Dette bruges i dag i overført betydning, når man taler om fugl Føniks eller Fønix

 


 

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,7 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.016 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!