Logo

filigranglas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fra 1500-tallet, en af Venedigs specialiteter. Man indsmeltede farvede glas tråde i en klar glasmasse

Kande af filigranglas. Venezia (Kunstindustrimuseet)


fili'granglas, veneziansk kunstglas fra 1500-tallet med tynde, bugtede, farvede glastråde indsmeltet i klar glasmasse. (Rosenborg's samling af venetianske glas).


Klart eller letfarvet glas med et spind af hvide eller farvede tråde. Det har været kendt af venetianerne siden 1500-tallet og har fortsat bevaret populariteten. Under fremstillingen lægger man ufarvet glas om farvede glastråde og trækker klumpen ud til en tynd stav under fortsat vridning. Man opnår da et spiralformigt mønster i staven, der klippes ud i passende længder og sættes op i det mønster, som man ønsker skal præge den færdige ting, på indersiden af en form. Man blæser så en post op i formen, så stavene indesluttes i den, derefter overfanger man med nok et lag glas (se overfangsglas), og det hele blæses op til den færdige størrelse og form. Man ser ofte vinglasstilke med spiraler af farvede glastråde. Her har man kun benyttet sig af en udtræknings- og vridningsproces.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.153 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.