Logo

Fiskefad

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Fiskefad

Fiskefad, lertøj (LFS)

 

I 1700-tallet dukker de såkaldte f. (de brugtes nu også til meget andet) frem i Danmark, og meget tyder på, at de er udviklet inden for gammelt dansk område. F. består af et stort rundt fad, fra hvis midte opvokser en lav stamme med en dyppelsesskål. Der er bevaret enkelte eksemplarer fra 1700-tallet, bl.a. et, der er dateret 1725 - ellers er den overvejende del fra forrige århundrede. Praktisk taget alle f. er med begitning, og mange af dem har et sgraffito mønster, hvor begitningen er gennemkradset ned til den mørkere skærv, og dertil kan komme enkelte farver - mest grøn og rød. Det var ikke mindst i Jylland, man fabrikerede f., bl.a. på Horsens-egnen og i Sorring, hvorfra nok de bedste rent danske eksemplarer haves. Herudover fabrikeredes der i Slesvig fortrinlige eksemplarer, og i Norge havde man en produktion efter dansk forbillede. Så vidt vides kendes denne type f. kun i lertøj.
Aflange, ret smalle fade af keramik eller metal kaldes undertiden også f., og der findes bl.a. fra Den kongelige Porcelainsfabrik f. med tilhørende rist hvorpå fisken kunne ligge, så væden drev af den.

Rundt lerfad til fisk (klipfisk) med en fast midtkop til sennep, smør ell. anden dyppelse. Ofte rigt udsmykket med blomster og forsynet med årstal - kendes fra 1700-tallet, navnlig fra Jylland.

Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.121 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.