Logo

flakon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Lille flaske til f.eks. parfume, som regel sleben. Kan også være fremstillet af porcelæn. Fra 1700-tallet og opefter

Flakon, rokoko. England. Guld med blomster i farvet emaille. Balsamgemme i fodstykket (ABR)


 [fla'kång] (fransk: lille flaske) især af slebet glas.

 

En lille prydflaske til parfume. Den kan være af glas, porcelæn eller fajance, skåret i sten, smedet i ædelt metal eller fremstillet af f.eks. en nøddeskal. Af en eller anden grund kalder man sjældent oldtidens fine småflasker til samme brug for f. Et højdepunkt af forfinelse nåede f. i 1700-tallet, hvor bl.a. Den kongelige Porcelainsfabrik, Meissen og Sèvres skabte ganske nette eksemplarer med f.eks. hyrdescener eller strøblomster, hvor bl.a. Chelsea porcelænsmanufaktur i England lavede f. som små polykromt bemalede kirketårne, hvor fugle kigger ud af glamhullerne og får hviler ved tårnets fod.


Guld-rubinglasset fandt rig anvendelse til f. - både massivt og i overfang med smukt graverede motiver - en fabrikation, som iøvrigt gentoges i anden halvdel af forrige århundrede. Battersea i England udførte nogle ganske dejlige f. i emaille og med romantiske scenerier, og flere glasværker har præsteret yndefulde slebne eksemplarer indfattet i ædle metaller, nogle af dem også med emaillebemaling og i fornemme læderfoderaler. I Belgien lavede man i 1700-tallet nogle fastblæste eksemplarer i gult og blåt glas, som nok kunne minde en smule om lommelærker, medens man nogle steder i Tyskland havde fundet frem til et sært metallisk glinsende overfang til sådanne prydstykker.


Malakit, aventurin, agat, alabast, steatit og mange andre stensorter er i ret stort omfang blevet brugt til f., og fra Kina kom der ligeledes mange morsomme og smukke f. i porcelæn, glas og sten til Europa. Blandt metallerne var det sølv og guld, der gjorde sig gældende, og der forekommer såvel støbte som graverede og drevne f. deraf. Inden for parfumeindustrien bruges f. den dag i dag, og mange af de nuværende typer er ikke mindre interessante end deres forgængere, så også de vil en dag blive fornemme samlerobjekter.
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 579 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• tektiformtektiform (af latin tectum, tag, hus) som ligner hus eller telt
• kludeklipkludeklip, collage af farvede og menstrede klude

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!