Logo

Frankenthal

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Frankenthal

 

Tysk porcelænsfabrik (1755-1800), kan takke Louis 15.s dekret om, at der kun måtte laves porcelæn i Vincennes (Sèvres), for sin oprettelse, idet den navnkundige P. A. Hannong som følge af forbudet måtte nedlægge sin fabrik i Strasbourg og flytte den til Frankenthal, hvor der blev skabt porcelæn af særdeles høj kvalitet: figurer og servicer dekoreret Meissen-stil af fremragende kunstnere.

Tysk porcelænsfabrik. Dens stiftere var Poul-Anton Hannong og J.J. Ringler. Indtil 1770 havde man bl.a. en stor produktion af luksusservicer, som dekoreredes med blomster, kineserier, mytologiske optrin, bataljescener m.m. Farverne var smukke, og porcelænets skærv mælkehvid. Også mere særprægede varer fremstilledes i F., nævnes kan urhuse, kandelabre, vaser, spejlrammer og skakbrikker. Bemærkelsesværdig var også figurproduktionen, som omfattede ikke mindre end 800 forskellige figurer. Ofte var det scener fra dagligdagen der - i noget romantiseret udgave - kom til udtryk i figurerne. I rokokotiden anvendtes en plint sammensat af rocailler og evt. med gennembrydninger til figurerne. I tiden før 1765 er det fortrinsvis Meissens produkter, der er forbillederne, derefter går man over i fransk stil og kører videre med en streng klassicisme.
Efter at Frankenthal er lukket, reproduceres dens figurer af Nymphenburg.

Tysk porcelænsfabrik, 1755-1800. Poul Anton Hannong fra Strassbourg opretter her en porcelænsfabrik, hvortil der knyttes kunstnere fra Meissen (s.d.). Fremragende porcelæner i Meissen-stil og Meissen-dekorationer (se også Strasbourg).

 

Frankenthal. Hyrdegruppe ca. 1765 (ABR).

 

Frankenthal. Kinesere ved palme ca. 1780 (ABR).


Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 735 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.