Logo

futurisme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder


futu'risme (fra latin futurum, fremtid) retning i italiensk kunst fra 1909, i tilknytning til fransk kubisme og med hovedvægt på de dynamiske virkninger. Boccioni, Severini, Balla o. a.


Revolutionistisk retning startet af den italienske litterat F. T. Marinetti ved et manifest (1909), som formaner ungdommen til at frigøre sig fra den sterile akademisme. F. gjorde f.eks. oprør mod at anbringe kunstværker i museer.

Futurisme var ligeledes en politisk og musikalsk bevægelse.


I Norditalien tilsluttede malerne U. Boccioni, C. Carra og L. Russolo sig bevægelsen samme år, og sammen med G. Balla (Rom) og G. Severini (Paris) kundgjorde de året senere (11.2.1910) deres egentlige manifest, som fastslog Futurismes betydning for malerkunsten: et kunstværk burde afspejle den moderne tilværelse (industrialiseringens og mekanikkens tidsalder); man kunne måske vise følelsers eller en bevægelses fortløbende faser (dynamisk sanseindtryk), for derefter igen at sammenføje dem til et enkelt øjeblik (simultaneisme). Men kunstværket burde være tilstrækkeligt realistisk til at give tilskueren mulighed for at deltage i den viste begivenhed.
 


 


Facebook
Opret din egen Samling Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 715 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.