Logo

Glassyge

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Glassyge

Venetiansk glas med fremskredet glassyge, hvor overfladen springer af i skæl (Rosenborg).

 

Opstår i glas som følge af et medfødt, usynligt misforhold mellem dets to hovedbestanddele: kiselsyre og potaske eller kiselsyre og soda. De sveder, dufter syrligt, begynder at krakelere og irisere og falder til sidst sammen. Venetianske glas, svenske Kungsholmsglas og Potsdamglas hævdes at være særlig udsatte, men derimod ikke danske og norske.


Dette henfald kan ramme både moderne og gamle glas, men da processen foregår meget langsomt, ser man den fortrinsvis på ældre glas. For lettere at få glasmassen til at smelte og gøre den bekvemmere at arbejde med, tilsætter man såkaldte flusmidler. Det kan bl.a. være alkalier som soda og potaske. Hvis disse alkalier er for stærkt repræsenterede i et glas, og der tilmed ikke er meget stabiliseringsmiddel, f.eks. kalk, er det udsat for at blive sygt. Der sker det, at alkalierne opløses af fugtighed og simpelt hen forsvinder ud af glasset. Det forekommer naturligvis oftest ved f.eks. karafler, som ikke altid bliver ordentligt af tørret indvendigt, men også ganske almindelige glas kan rammes, fordi luftens fugtighed i forbindelse med dens indhold af kulsyre er tilstrækkeligt til at nedbrydningen kan finde sted.
Det første tegn er, at overfladen bliver mat, dernæst gennemsprænges den af et net af ganske fine sprækker, og det ender med, at overfladen springer af i skæl. Kurere g. kan man ikke, men »sygdommen« kan hæmmes en del ved først at udvaske glasset, dernæst lægge det i sprit og så lade det tørre helt. Opbevares det så i en lufttæt beholder med silicagel, som suger al fugt, er der mulighed for, at stykket kan bevares. Man har også forsøgt med at påføre det omhyggeligt rensede glas et lag plastic. G. optræder især på visse venetianske glas, på varer fra Potsdam og fra Kungsholm.
Se fx venetiansk glas med fremskredet glas syge, hvor overfladen springer af i skæl på Rosenborg.

Skyldes en forkert sammensætning af glasmassen, der består af kiselsyre og potaske eller kiselsyre og soda. Glasset begynder at »svede« og lugte syrligt, overfladen bliver mat og der opstår små revner i glassets overflade. Der dannes små skæl, og til slut falder glasset sammen. Glassyge rammer navnlig glas fra Venedig, Potsdam og Kungsholmbruket, der lå ved Stockholm. Glassyge kan ikke smitte til andre glas.
(Rosenborg og Kunstindustrimuseet har enkelte syge glas).

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (5 stemmer)
Siden er blevet set 2.062 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?




Effektiv reklame - klik her