Logo

Hårsmykker

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Hårsmykker

Hårsmykker, halskæde, broche og ørelokker(Bangsbo).

 

Af menneskehår, flettet til halskæder, armbånd, urkæder, vedhæng, brocher m.v. var meget moderne i Danmark o. begyndelsen og midten af 1800-tallet, hvor almuen ikke havde råd til smykker af ædle metaller. Kunsten var oprindelig opstået i Tyskland og førtes med omvandrende hårflettersker til Sverige, hvor især dalkullerne fra Mora og Våmhus blev dygtige og fra begyndelsen af 1800-tallet drog til Finland, Danmark, de baltiske lande, Nordtyskland og England for at sælge de populære kærligheds- og erindringsgaver. En særlig afart var hårblomster på karton. De blev i reglen lavet af hår fra samme familie, og hver blomst i buketten kunne repræsentere en bestemt person.

 

Hårsmykke (Bangsbo).

I forrige århundrede havde smykker af menneskehår deres glansperiode. Man havde vel tidligere kendt til at fremstille mindesmykker, hvori hovedhårene af en person indgik, men det var mest i form af en lok - evt. opsat som et kornneg - i en medaillon.
Det blev imidlertid nu almindeligt, at man flettede hårene til sindrige former, perler, sløjfer, kæder, ørelokker, brocher og meget andet. Det kunne undertiden blive til hele hår billeder, hvor man måske havde bundet og flettet blomster og blade i kranse omkring et portræt af hårets ejermand.
Kvaliteten er ofte særdeles fornem, og man må undres over, at et så tilsyneladende skrøbeligt materiale har været så holdbart. Fremgangsmåden har været, at hårene først vaskedes omhyggeligt og tørredes ved ret stærk varme, så redtes de ud, og man kunne oparbejde de ønskede genstande efter mønsterforlæg. Dygtige hårkunstnere arbejdede imidlertid ofte uden forlæg. Det eneste bindemiddel var vistnok schellak.
Man brugte helst hår af levende mennesker, hår fra døde bliver nemlig skørt og glansløst. Det var kvinder fra Dalarne og Mora, som havde specialiseret sig i de egenartede smykker, og de rejste det meste af Europa rundt for at fremstille og faldbyde h.
Også h. af dyr har længe været kendt, således urkæder flettet af hestehalehår og fingerringe af samme materiale.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 4,9 (7 stemmer)
Siden er blevet set 2.725 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Skal Roskildefestivalen være politik eller musik? I år vil de fejre solidaritet med Palæstina. Er det foreneligt med musik?



Foreslå nyt svar
Effektiv reklame - klik her