Logo

herme

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

Pilaster eller pille, der bliver smallere nedefter - foroven forsynet med et menneskehoved, derunder udskæringer af forskellig slags

Kvindeherme fra galleriet på krigsskib. barok.

 

(efter Hermes, de vejfarendes gud), firkantet pille, øverst bestående af en menneskelig overkrop med enten menneske- eller gudehoved. Benyttet på renæssance- og empiremøbler.


Herme - stensøjle, snævrest forneden og oprindeligt endende i en buste af Hermes. Var opstillet langs veje og på offentlige pladser, og blev senere kronet af andre guddomme (Herakles, Athene, Dionysos etc.). I den romerske periode anvendtes H. som dekoration i parker og haver.


Et bærende led hvis øverste del er udformet som et menneskehoved eller en menneskeoverkrop. Resten af konstruktionen er en pille eller pilaster. Man har kendt herme i antikkens Grækenland. I begyndelsen var herme kun et menneskehoved på en pille, men senere kom mere af menneskekroppen med. Herme indgår ofte som bærende led i bygningskonstruktioner - mest på templer.


Herme's næste store periode er renæssancen, hvor den benyttes i såvel arkitektur som på møbler, på metalarbejder o.m.a. Man arbejder nu både med mands-, kvinde- og børnehermer. Også dyrehermer forekommer, de har navn efter det dyr, som er repræsenteret. På Børsen i København er der i rig udstrækning anvendt herme. I senrenæssance og bruskbarok bliver det almindeligt at fantasere over emnet og f.eks. kappe herme-figurens arme af midtvejs eller lade dem udarte i bladværk. Efter barokken benyttes herme mindre, men de forsvinder aldrig helt.

Pilaster eller pille, der bliver smallere nedefter - foroven forsynet med et menneskehoved, derunder udskæringer af forskellig slags. Meget benyttet på renæssance, barok og empire-møbler.


Artikel billede


A. pilaster eller pille oftest afsmalnende nedefter, med menneskeoverkrop eller -hoved,


B. buste med lige afskårne skuldre


 (af græsk gudenavn Hermes)
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.014 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• koralrødko'ralrød, som nogle koralarter (Anthozoa), lys grålig mønjerød
• LaveringTuschtegning med påmalet fortyndet tusch i flere nuancer
• baculus pastoralis krum bispestav

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!