Logo

ikon

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

 

 [i'ko.n] (græsk eikon, billede) religiøst billede i græsk katolske verden, på uindrammet træplade; ofte delvis dækket af ornamenterede metalbeslag.

 

Græsk-katolsk billede af helgen eller guddommelig person, forekommer fra 500-600-tallet til vore dage, i reglen malet af munke på træ, ofte belagt med guldblade uden om de stiliserede helgener. Russiske ikoner er i modsætning til græske for det meste indrammet i metalrammer.

Religiøst billede, udført på en træplade dækket dels af et farvet vokslag, i hvilket tegningen indridses med en glødende nål, dels af et hvidt lag. Efter at konturerne er afgrænset af en rød eller okkerfarvet streg, males hele fladen og lakeres derefter. Ikonmaleriet er formentlig opstået i Palæstina. Fra lilleasien breder ikon sig til Ægypten og til Konstantinopel, hvor det optager den byzantinske kunsts strålende farver og guldgrund. Senere når ikon til Balkanlandene og Rusland. Ikon har påvirket mosaiklæggerne i Ravenna, Venedig, Rom, Palermo etc. såvel som malere i den italienske præ-renaissance, f.eks. Giotto, Duccio og Cimabue.
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.037 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• Jesuitterstil: sydamerikansk barok.jesuitterstil, barokken i Sydamerika
• tårntagtårntag = pyramidetag
• Klapstolklapstol, som kan klappes sammen, en feltstol bestående af to sidebukke ....

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!