Logo

Jasper ware

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Jasper ware

Jasper ware vase med hvidt relief på lyseblå bund. Ca. 1780.

 

Wedgwood stengods, der er særlig hårdt, finkornet og gennemskinneligt. Tingene er ofte udsmykket med hvide relieffer i klassicistisk stil på blå, grøn, lilla eller gul bund og foruden til dekoration på vaser, kander m.v. er de også blevet brugt på møbler.

Betegnelse for det hårde, gennemskinnelige stengods han opfinder i 1774. Hans farver er blå, grøn, lilla og okkergul. Genstandene - vaser, skåle, urner etc. - er ofte udsmykket med et hvidt relief i den klassiske stil. Man anvendte tillige hans relieffer som dekoration på møbler. Sevres i Frankrig har kopieret hans teknik, men i porcelæn.

Et særegent keramisk produkt opfundet af Josiah Wedgwood omkring 1774. Der er tale om et finkornet, meget tæt stentøj, og blandt ingredienserne er nævnt baryt og barium karbonat. Materialet er tæt og hårdt nok til at kunne oppoleres med et slibehjul. J.w.'s grundfarver er blå, lavendel, grøn og gul, undertiden endog sort, og på denne farvede grund står rent hvide figurer i basrelief - ofte er det klassiske mytologiske scenerier, der er vist på produktet. Ret beset er j.w. nærmest porcelæns biscuit. Det må ikke forveksles med jasper dip, som er en langt ringere vare.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 1.474 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?

Effektiv reklame - klik her