Logo

karavel

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook

karavel (af græsk karabos, krebs) sejlskib med højt overdæk og latinersejl, fra 1400-tallets slutning

Portugisisk karavel med latinersejl fra 1400-tallet, men de bruges faktisk stadig og ser ikke meget anderledes ud i dag.

 

kara'vel (af græsk karabos, krebs) sejlskib med højt overdæk og latinersejl, fra 1400-tallets slutning.

 

Allerede fra slutningen af 800-tallet var skibe med en ny type sejl set nede i middelhavet. Det var trekantet og fik navnet latinersejl. Latinersejlene kunne i sagens natur ikke få samme mængde vind i ryggen som det firkantede råsejl. Men det havde den fordel at, det kunne drejes op mod vinden og alligevel få fremdrift, så skibet kunne sejle i næsten modvind. At skibet i medvind så ikke kunne sejle så hurtigt pga. den mindre sejlflade, kompenserede man ved, at sætte flere master og sejl på skibet.

 

Selvom vikingerne var på mange besøg i Middelhavet, fandt de aldrig selv på at bruge latinersejlet. Heller ikke koggerne brugte det, faktisk kom det aldrig rigtig frem i Nordeuropa før meget senere. Vore dages eneste aktive sejlskibe, lystbådene, har kun trekantede sejl og bruger dem efter samme princip som de gamle karaveller. Som så mange andre skibstyper, er karavellen aldrig forsvundet. I fx Portugal ligner en stor del af landets fiskerflåde stort set dem, man brugte for godt 600 år siden.

 

Karavellerne blev de første store skibe, som førte latinersejl. De havde også, som de første, fået roret placeret helt tilbage i agterstavnen, midtfor. Det gjorde, at skibet reagerede meget hurtigere og bedre, når man styrede det. Til gengæld blev udsynet hæmmet, da der jo var master, sejl og tovværk lige foran styrmanden. Endnu værre var det, når skibet havde kahyt på, så stod styrmanden indenfor og kunne slet ikke se noget, og en mand udenfor måtte råbe hvorhen han skulle styre.

 


 

Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 865 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• tabatièretabatière (fransk af tabac, tobak} snustobaksdåse. Var mest populær i 1700-tallet og blev...
• rundbuerundbue, halvcirkelformet bue

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Smæk insektet!