Logo

Koptisk kunst

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Koptisk kunst

 

koptisk kunst (fra arabisk kobtisk ægypter) (græsk aiguptos), blanding af ægyptisk, alexandrinsk, syrisk, romersk, bysantinsk; i Ægypten og Etiopien fra omkring 250 med kulmination i 4-500-tallet, frontale skulpturer, stærkt stiliserede relieffer, væg- og miniaturemalerier, tekstiler i fremragende teknik.


Den kristne kunst i Ægypten I.-VII. årh. Kopterne var de folkeslag, der var underlagt araberne. I de befæstede klostre, bygget for at beskytte munkene mod beduinernes plyndringer, opstod den religiøse koptiske kunst. Skønt påvirket af romerne og byzantinerne bevarede den altid sit folke lige præg.

Arkitektur: Udover enkelte klostre eksisterer i dag kun få vidnesbyrd om bygninger fra denne periode. Der findes kirker i basilikaform med kuppel.

Skulptur: Kopterne udførte især basrelieffer efter de gamle ægypteres sædvane med blomstermotiver, undertiden stiliseret til det abstrakte. Også elfenbensarbejder. De værker, vi har idag, kan ikke betragtes som typiske, dertil er den byzantinske indflydelse for stor.

Malerkunst: Fra Ægypten kom ikonerne, der efterhånden fandtes i alle orientalske kirker. De er meget betegnende for koptisk kunst, både religiøst og folkeligt.

Kunsthåndværk: Arbejder i træ, glas, sølv og guld, broderier og illuminere de håndskrifter havde betydelig indflydelse på den vesteuropæiske kunst, bl. a. den irsk-keltiske kunst.

 Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 761 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Vi benytter cookies til at gøre din oplevelse af sitet så god som mulig. Ved at fortsætte med at bruge sitet accepterer du cookies.