Logo

Kroneglas - kronglas - måneglas

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder

Kroneglas - kronglas - måneglas

Lygte med en række kroneglas (Bangsbo)

 

En cirkulær glasplade, som fremstilles ved, at man først opblæser en blære, og når den er af en vis størrelse, begynder man at dreje piben hurtigt rundt, så blæren flader ud. Blæren anhæftes nu, og piben slås af. Man opvarmer og udvider nu åbningen, hvor piben har siddet og samtidig lader man hæftejernet rotere hurtigt; på den måde flader blæren efterhånden ud i en rund skive, som slås af hæfte jernet og får lov at køle af, hvorpå den udskæres i passende stykker. Midterpartiet, hvor hæftejernet har siddet, er fortykket og har et knækmærke - en navle. Dette midterstykke kaldes i Danmark en galle, i Tyskland Ochsengalle og i Frankrig æil de bæuf (okseøje). Et mindre spændende dansk ord er flaskebundsrude. Betegnelsen måneglas hidrører fra, at man ved opskæringen af k. skar det nogenlunde midt over, dog så1edes, at gallen sad på den ene del, den anden fik derfor form efter en halvmåne. - Man fandt frem til at gøre k. omkring år 1300 og brugte metoden til op i forrige århundrede.

Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (6 stemmer)
Siden er blevet set 1.622 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Når du skal lave mad, hvad bruger du så?
Effektiv reklame - klik her