Logo

Lambeth delft

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Tip en venFacebook
i slutningen af 1500-tallet udvandrede en del hollandske pottemagere til England, hvor nogle af dem slog sig ned i Lambeth - en forstad til London. I løbet af 1600-tallet blev det til ikke mindre end 20 fabrikker, som arbejdede efter hollandske mest delfter-forbilleder. Produkterne stod imidlertid ikke på højde med de hollandske som man hverken kunstnerisk eller teknisk kunne leve op til. Den rigtige delfter fajance er så blød i godset, at det kan ridses med en kniv, hvilket Ld. næppe kan. Ydermere sugede den porøse hollandske skærv langt bedre end den engelske, hvorfor glasuren kom til at ligge jævnere og finere på de hollandske produkter. Samtidig er Ld. næsten altid krakeleret i glasuren, hvad rigtig »delft« praktisk taget aldrig er.
Normalt er dekorationen monokrom blå, evt. også mangan, hvorimod andre højiIdsfarver sjældent forekommer. Produktionen var ellers både stor og alsidig. Man har fremstillet vægfliser, tallerkner, fade, vindunke, apotekerkrukker, posset pots, lysestager m.m. Blandt de interessanteste stykker er tallerkner med Adam og Eva, dertil kommer tallerkner med portrætter af de engelske konger - evt. med dronning - samt heraldiske arbejder.
Ld., som efterhånden fjernede sig mere og mere fra den hollandske stil, var endnu i gang i begyndelsen af 1800-tallet, men så mistede man interessen derfor.
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (1 stemmer)
Siden er blevet set 795 gange - Se og skriv kommentarer herunder.
• nethvælvingnethvælving, hvis ribber skærer hinanden i netagtigt mønster
• chaiselongue sofa med skævt, buet ryglæn.
• pastelgul farvePastelgul farve

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Fortæl dine venner om os

Smæk insektet!