Logo

Landkort

Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
blev oprindelig fremstillet i træsnit, senere, da kobberstikkunsten blev udbredt, som kobberstik. Begge typer blev i begyndelsen trykt som enkeltblade, der var forskellige i både størrelse og målestok. De blev ofte håndkoloreret med smukke klare farver og guld. 1570 udgav hollænderen Abraham Ortelius (1527-98) som den første en ensartet samling af kort, samlet og indhæftet i eet stort bind.

Hermed var begyndelsen til det moderne atlas skabt. Selve betegnelsen ?Atlas? stammer fra 1595, hver ordet optræder i titlen på en samling kort, tegnet af den anden store hollandske kartograf Gerhard Mercator (1512-94). På grund af disse gamle korts store dekorative skønhed er de efterhånden blevet efterspurgte antikviteter. De ældste er nu kostbare sjældenheder, men man kan stadig finde gode kort fra tiden omkring 1700, der både er rimelige i pris og smukke. Desuden er gamle kort i stadig større antal begyndt at blive genoptrykt. Disse bliver også håndkoloreret og fremstår som smukke kopier, men de er nemme at skelne fra originalerne. Papiret er moderne og farverne er ikke gået igennem til bagsiden af kortet, hvilket næsten altid er tilfældet på gamle eksemplarer hvor der blev benyttet plantefarver til koloreringen.

Oprindelig fremstillet som træsnit, senere som kobberstik. Ofte var kortene håndkolorerede og belagt med bladguld. 1570 udgives den første samling kort af hollænderen Abraham Ortelius, 1527-98. I dag genoptrykkes mange af de gamle kort.
Facebook
Print denne opskrift (Ctrl + P)
Kamera Print med billeder
Print uden billeder
Opret din egen Samling
Klik på den smiley du vil give denne side 
Brugernes vurdering 5,0 (3 stemmer)
Siden er blevet set 1.541 gange - Se og skriv kommentarer herunder.

Kommentarer og debat mellem læsere

Din e-mail bliver ikke vist på sitet.

Afstemning
Har du en airfryer?
Effektiv reklame - klik her